Prigovor1

Abazovića na parče i van konteksta, a Đukanovića u cjelosti

Prigovor Media centra Komisiji za predstavke i prigovore slušalaca i gledalaca na prilog objavljen u emisiji Dnevnik 2 od 5. januara ove godine

U emisiji Dnevnik 2, od 5. januara, objavljena je reakcija predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića na optužbu potpredsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića da firma čiji je Đukanović suvlasnik duguje državi veliku sumu novca po osnovu poreza, kao i reakcija te kompanije u kojima se Abazović demantuje i iznosi drugačije viđenje stvari u vezi sa dugovima kompanije „Global Montenegro“. U Dnevniku 2 je rečeno: „Nakon što je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović prozvao predsjednika Mila Đukanovića da duguje više od 12 miliona eura poreza državi, oglasio se prvi čovjek Crne Gore…“, a nakon toga je citirano reagovanje predsjednika Đukanovića u kome on demantuje Abazovića. Odmah iza toga je objavljeno i reagovanje kompanije čiji je suvlasnik Đukanović u kome su demantovani navodi iz Abazovićeve izjave.

U Dnevniku 2 nije objavljena cijela izjava potpredsjednika Vlade Abazovića, već samo kratka interpretacija te izjave, a nije navedeno ni da je riječ o Abazovićevom tvitu. Cijela Abzovićeva poruka je glasila: „Dok priča o navodnom poštovanju Ustava i zakona, @predsjednik_cg Milo Djukanović duguje 12,4 miliona eura poreza državi! Sada je valjda jasno šta se krije iza dizanja tenzija, priče o identitetu, ugroženosti… Nema više nedodirljivih!”, a bila je propraćena faksimilima zvaničnih dokumenata na kojima se vidi da kompanija u suvasništvu Đukanovića dugovala državi navedenu sumu novca i da je, zbog toga,  bila u blokadi.

Dnevnik 2 nije izvještavao u nizu o ovoj polemici, a niti se potrudio da istraži ovu kontroverznu temu, čime je ostao dužan javnosti punu istinu i istovremeno prekršio vlastiti Pravilnik o programskim principima i profesionalnim standardima.

U prilogu nije ispoštovan profesionalni standard objektivnosti koji, pored ostalog propisuje: “Činjenice i stavovi moraju biti predstavljeni ravnopravano, a izvještavanje mora nepristrasno uzeti u obzir sve osobe, institucije i događaje, relevantne za temu. Objektivnost u informativnim programima ne obezbjeđuje se samo ravnotežom suprotstavljenih stavova, već i kompletnim predstavljanjem okolnosti koje su dovele do tih stavova.”

U pomenutom prilogu stavovi nijesu predstavljeni ravnopravno, jer su oni potpredsjednika Abazovića redukovani i dati van konteksta, a zanemarene su i okolnosti koje su dovele do tih stavova. U načinu na koji je u Dnevniu 2 izvještavao o ovom kontroverznom pitanju prekršen je i profesionalni standard kredibilitet, pored ostalog, i ovo: “Informativni programi moraju tačno da prenose događaje, podatke i izjave, omogućavajući gledaocima i slušaocima da sami formiraju stavove. Novinari i  urednici su odgovorni ne samo za ono što objave već i za ono što prećute a od interesa je za javnost”.