Media centar podnio prigovore na rad TVCG i Nova M

Media centar je dostavio Agenciji za elektronske medije (AEM) i Komisiji RTCG za predstavke i prigovore gledalaca prigovore na rad TVCG i Nova M povodom emitovanja priloga u centralnim informativnim emisijama od 22, 24, 25. i 26. avgusta 2020. godine.

Prigovori su podnijeti zbog: kršenja člana 55 Zakona o elektrosnkim medijima kojim je propisana obaveza “davanja doprinosa slobodnom, istinitom, cjelovitom, nepristrasnom i blagovremenom informisanju javnosti”; kršenja obaveze da informativno-politički programi moraju biti pravični i izbalansirani, i obaveze da se programskim sadržajima ne smiju tendeciozno promovisati interesi bilo koje grupe ili pojedinanca, (član 11 st.1 Pravilnika o programskim standardima u elektronskim medijima) i kršenja člana 8 Pravilnika o pravima i obavezama emitera tokom kampanje za izbore za poslanike kojeg je donijela Agencija za elektronske medije, koji glasi: “Emiter je dužan da, u okviru programskih sadržaja iz stava 2 ovog člana, prilikom izvještavanja o aktuelnim događajima, radu državnih organa i funkcionera i svih subjekata koji su uključeni u proces izborne kampanje, u vezi sa pitanjima koja se ne odnose na izbore, vodi računa da navedeno izvještavanje ne sadrži posebno promotivno upućivanje na podnosioce izbornih lista, kandidate sa izbornih lista ili njihove aktivnosti, ideje ili političke stavove”.

U emisiji Dnevnik 2 TVCG od 26. avgusta prenijeta je izjava Duška Markovića, predsjednika Vlade i nosioca izborne liste Demokratske partije socijalista (DPS) na parlamantarnim izborima, sa promotivnog skupa DPS-a na Ivanovim Koritima, izvan posebnog bloka koji je namijenjen za predstavljanje stavova političkih subjekata u izbornoj kampanji. Prilog je posvećen optužbama na djelovanje sveštenstva MCP i prijetnjama u vezi sa odnosom prema sveštenstvu nakon 30. avgusta.

Ovo je samo jedan od preko 40 priloga koji su od 4. do 26. avgusta emitovani na TVCG suprotno pravilima za praćenje predizborne kampanje, jer je u Dnevniku 2 dat ogroman prostor za predstavljanje poltičkih stavova funkcionerima i kanddatima za poslanike DPS-a izvan posebnog izbornog bloka koji se emituje nakon centralne informativne emisije. Ovim se na TVCG favorizouje jedna politička grupacija, učesnica parlamentarnih izbora.

U ovom slučaju, došlo je do kršenja profesionalnog standarda koji se odnosi na kredibilitet i objektivnost u izvještavanju. U prilogu nije omogućeno predstavljanje stavova sveštenstva MCP u odnosu na optužbe predsjednika Vlade.

U emisiji Centralni Dnevnik Nove M televizije, emitovane 22. avgusta 2020, objavljen je intervju sa ministrom pravde u Vladi Crne Gore Zoranom Pažinom za koji nije bilo aktuelnog povoda. Intervju je ministar iskoristio za promovisanje rada u njegovom resoru i za polemiku sa opozicijom oko nefunkcionisanja pravosudnih institucija. “Da kažem da je politikantski manir i jedna vrsta manipulacije stav jednog dijela protagonista opozicione političke scene kada pokušavaju da pripišu odgovornost za takvo stanje Vladi. To naprosto nije tačno, jer Vlada nije nadležna za izbor čelnika ovih institucija, jer da jste, taj bi problem davno bio riješen. Naprotiv, šireći maglu na ovaj način ti opozicioni političari bježe od sopstvene odgovornosti, jer je posve jasno da izbor treba da bude obavljen u parlamentu, uz značajno učešće opozicije. Na taj način oni šalju poruku da nijesu spremni da prihvate svoj dio odgovornisti u vršenju društvenih poslova koji su im povjereni”, kazao je ministar Pažin.

Objavljivanjem intervjua u kome ministar pravde u završnici izborne kampanje za parlamentarne izbore iznosi političke ocjene o djelovanju opozicije u crnogorskom parlamentu, Nova M je prekršila član 11 stav 1 i 2 Pravilnika o programskim standardima u elektronskim medijima jer nije obezbijedila mogućnost onima koje optužuje ministar da iznesu svoje stavove u istoj informativnoj emisiji i tako postigne obavezujuću pravičnost i izbalansiranost u svom programu. Intervju ministra pravde je imao promotivni karakter i bio je u funkciji promovisanja stavova DPS, kao učesnice na predstojećim parlamentarnim izborima, pa je obraćanje ministra trebalo biti smješteno u poseban blok koji se odnosi na politički marketing.

U emisiji Centralni Dnevnik Nove M televizije, emitovane 24. avgusta 2020, objavljen je prilog u kome je gospodin Ranko Đonović, koji je predstavljen kao politički analitičar, komentarisao aktuelna predizborna dešavanja u Crnoj Gori, optužujući opoziciju za antidržavno djelovanje i upozoravajući na ono što bi se moglo desiti ako ta opozicija pobijedi na predstojećim parlamentarnim izborima. “Ako bi na ovim izborima oni pobijedili – u šta se pomalo nadaju, a jasno im je da neće – tek kasnije bi krenuli pravi napadi na Crnu Goru kao državu, pa i brisanje njeno i pripajanje Srbiji. Dakle, ništa se nije promijenilo od prije 100 godina. Ono što su radili prije 100 godina, rade i danas”, ocijenio je Đonović.

Takođe, u emisiji Centralni Dnevnik Nove M televizije, emitovane 25. avgusta 2020, objavljen je prilog u kome je gospodin Danilo Burzan, koji je predstavljen kao analitičar, komentarisao aktuelna predizborna dešavanja u Crnoj Gori, optužujući opoziciju da hoće da “obezdržavi državu Crnu Goru, jer je to jedan od dugotrajućih interesa, a Bogme i ciljeva”. Burzan je sve tri opozicione predizborne koalicije u svojoj analizi situirao u taj antidržavni okvir i kazao da je to “jasan znak da su to tri grupacije koje rade isti posao”. On je optužbu za antidržavno djelovanje proširio i na medije, od kojih je, kako je rekao, “najveći njihov broj, nažalost, iz Crne Gore, takozvani nezavisni mediji”.

Ovim stavovima, koji se u cjelosti poklapaju sa onima koje u predizbornoj kampanji iznose partije vlasti, a posebno DPS, Đonović i Burzan iz uloge političkog analitičara ulaze u ulogu političkih agitatora vlasti u završnici predizborne kampanje, čime je Nova M prekršila član 11 stav 1 i 2 Pravilnika o programskim standardima u elektronskim medijima jer nije obezbijedila mogućnost onima koje optužuje ministar da iznesu svoje stavove u istoj informativnoj emisiji i tako postigne obavezujuću pravičnost i izbalansiranost u svom programu.

Od 4. avgusta Media centar prati izvještavanje u vezi sa izbornom kampanjom na TVCG, TV Nikšić, TV Vijesti, Prva TV i Nova M. Do sada je zbog profesionalnih propusta podnijeto 13 prigovora: 5-TVCG, 6- Nova M, 1- Prva TV i 1-TV Nikšić. Jedan od ključnih nalaza na osnovu praćenja dosadašnjeg rada emitera je da se DPS-u daje veliki prostor za predstavljanje promotivnih aktivnosti svojih funkcionera u okviru centralnih informativnih emisija, dok je prostor za predstavljanje stavova opozicije ograničen na posebne blokove političkog marketinga u kojima su koliko-toliko ravnopravni sa DPS-om.
Podnošenje prigovora je dio projekta “Izbori 2020-monitoring najvećih javnih i privatnih emitera sa nacionalnom frekvencijom”, koji Media centar realizuje uz podršku Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) u okviru Projekta podrške civilnom društvu u Crnoj Gori 2018-2020. Prigovori će putem facebook stranice Media centra (https://www.facebook.com/notes/media-centar/prigovor-media-centra-aem-na-rad-rtcg/3115771448507124/; https://www.facebook.com/notes/media-centar/prigovor-media-centra-komisiji-rtcg-za-predstavke-i-prigovore-slu%C5%A1alaca-i-gledal/3115668288517440/) biti dostupni svim političkim subjektima koji učestvuju na parlamentarnim i lokalnim izborima, pa ih oni mogu, u skladu sa odgovarajućom formom, uputiti nadležnim organima u javnim i komerijalnim emiterima kako bi bili razmatrani po hitnom postupku u roku od 48h, kada je u pitanju RTCG, i 24h, kada su u pitanju komercijalni emiteri.

Goran Đurović, direktor Media centra