Saopstenje

POLITIČKI MARKETING TREBA POTPUNO IZMJESTITI IZ INFORMATIVNIH TV EMISIJA

Od 677 informativnih priloga objavljenih u centralnim informativnim emisijama pet televizijskih emitera sa nacionalnom pokrivenošću tokom izborne kampanje 533 nijesu rezultat novinarskog rada, već se radi o medijskom sadržaju koji spada u direktni politički marketing i ‘doturen’  je iz izbornih štabova političkih partija i koalicija radi objavljivanja, najčešće u tzv. izbornim blokovima, pokazala je analiza koju je uradio Media centar.

Najveći broj priloga (177) objavila  je TV Vijesti, a zatim TVCG (163), TV Adrija (142), TV Nova M (105) i Prva TV (86).

Prva TV i TV Adria su, prema mišljenju Media centra, favorizovale izbornu listu Za budućnost Crne Gore, kako po broju priloga koji pripadaju političkom marketingu, tako i kroz autorske, novinarske priloge, pri čemu je to kod TV Adria bilo naglašenije. Ostale posmatrane televizije su imale izbalansiran pristup.

Media centar je monitorovao centralne informativne emisije pet televizija sa nacionalnom pokrivenošću, od kojih je TVCG javni, a TV Vijesti, Prva TV, TV Nova M i Adria TV komercijalni emiteri. Monitoring je trajao od 19. maja zaključno sa 9. junom 2023, posljednjim danom izborne kampanje za prijevremene parlamentarne izborfe, održane 11. juna.

“Imajući u vidu da su centralne informativne emisije televizijskih emitera, bilo da su komercijalni ili javni, namijenjene prevenstveno vijestima i drugim novinarskim informativnim formama, takav pristup bi trebalo zadržati i u vrijeme izbornih kampanja i afirmisati novinarsko izvještavanje o kampanji na račun propagandnog sadržaja političkih partija i koalicija”, jedna je od preporuka Media centra.

Po mišljenju Media centra, “politički marketing bi trebalo potpuno izmjestiti iz svake, a posebno iz centralnih informativnih emisija, i smjestiti ga u posebne emisije ili ga, makar, mnogo jasnije označiti kao politički marketing nego što se to do sada činilo najavnim špicama posebnih blokova”.

Media centar je u analizi podsjetio na to da je Kodeks novinara/ki Crne Gore propisao da “prethodno montirani materijal koji dostave političke partije, treba koristiti samo onda kada nema drugog načina da se obezbjedi izvještaj o njihovim konkretnim aktivnostima ili skupovima”, kao i da je “korišćenje takvog materijala uvijek (je) potrebno adekvatno označiti”, ali da nijedna od monitorovanih televizija to činila, što znači da su kršile profesionalni kodeks.

Za Media centar
Dragoljub Duško Vuković
predsjednik Skupštine Media centra

Podgorica 17.jun 2023.