RTCG NIJE OSNOVAN DA ORGANIZUJE VJERSKE SVEČANOSTI

Nacionalni javni emiter RTCG se pohvalio sinoć da je organizovao iftar povodom islamskog mjeseca Ramazana, te da je iftar upriličen u restoranu ‘Pod Volat’ u Staroj varoši, da je organizovan sa čelnicima Islamske zajednice, muslimanskim uglednicima i stranim diplomatama, da mu je prisustvovao mandatar za sastav nove vlade Dritan Abazović, itd.

Zakonom o nacionalnom javnom emiteru RTCG nije predviđeno da se ovo javno medijsko preduzeće bavi organizacijom bilo kakvih vjerskih događaja. Njegova osnovna djelatnost, prema tom Zakonu, jeste “pružanje javnih audiovizuelnih usluga, odnosno proizvodnja radijskog, audiovizuelnog i multimedijskog sadržaja, muzička proizvodnja, pružanje audio i audiovizuelnih medijskih usluga, multimedijskih usluga i usluga elektronskih publikacija kao javnih usluga”.

Zakon omogućava RTCG “da pruža i komercijalne audiovizuelne usluge”, ali se pod njima ne podrazumijevaju iftari, liturgijske svečanosti i tome slično.

Zakonom je predviđena i mogućnost promjene osnovne djelatnosti, ali “promjena osnovne djelatnosti ili privatizacija RTCG ne mogu se obaviti bez saglasnosti Skupštine Crne Gore”.

Nijesu nam poznati motivi generalnog direktora Borisa Raonića da, bez saglasnosti osnivača, Skupštine Crne Gore, doda nacionalnom javnom mediju djelatnost koja nema nikakve veze sa njegovom prirodom i ulogom u društvu. Motivi nam nijesu poznati, ali lako možemo da zamislimo kuda bi nas moglo odvesti ovakvo samovoljno mijenjanje prirode i uloge RTCG. Ako Savjet RTCG zažmuri i prećutno odobri ovakvu praksu koju je, organizacijom iftara, najavio generalni direktor, onda se može očekivati da već u nedjelju RTCG organizuje neki prigodan događaj povodom velikog hrišćanskog praznika Vaskrsa. Generalnom direktoru Raoniću može na pamet pasi i da RTCG, radi rasta rejtinga i povjerenja građana i građanki, počne da otvara narodne kuhinje umjesto dopisništava.

Media centar ima razumijevanja za potrebu generalnog direktora za samoreklamiranjem, ali mu preporučujemo da to čini poboljšanjem kvaliteta u djelatnostima koje su propisane Zakonom o nacionalnom javnom emiteru RTCG. Tako će ostati u okvirima zakona i raditi u interesu svih građana i građanki, nezavisno od vjerskih opredjeljenja.

Nadamo se da Savjet RTCG dijeli našu brigu o mogućem nepoželjnom razvoju događaja i da će sasjeći u korijentu praksu koju pokušava da uvede generalni direktor, te obezbijediti primjenu Zakona.

Dragoljub Duško Vuković

predsjednik Skupštine Media centra