Prigovor1

Grupa ljudi postala svi ‘Cetinjani’

Prigovor Media centra Komisiji za predstavke i prigovore slusalaca i gledalaca na prilog objavljen u emisiji Dnevnik 2 od 28. januara ove godine

U emisiji Dnevnik 2 od 28. januara objavljen je izvještaj o tome kako su reagovali pojedini građani Cetinja  kada su predsjednik Vlade Crne Gore i ministri prošli pješke dijelom grada na putu do Vladinog doma, gdje su održali sjednicu. U Najavi toga izvještaja je rečeno: “Cetinjani prema premijeru Zdravku Krivokapiću, potpredsjedniku Dritanu Abazoviću i ministrima koji su prošetali gradom nijesu bili blagonakloni. Njihova šetnja prijestonicom izazvala je burne reakcije građana…”

Iz najavljenog izvještaja se moglo vidjeti da se ponašanje koje je pripisano Cetinjanima, odnosno građanima Cetinja može pripisati jedino manjoj grupi ljudi, pa je TVCG pretvaranjem te grupe u “Cetinjane” u objavljenom izvještaju prekršila odredbe Pravilnika o produkcionim principima i profesionalnim standardima. Prekršen je standard  koji obavezuje na tačnost u izvještavanju, a koji glasi: “Prenesena poruka mora da reflektuje tačne činjenice i ne smije navoditi na pogrešan zaključak. U prilozima koji prikazuju stvarne osobe moraju se izbjegavati tehnike virtuelne stvarnosti, osim u slučajevima kada je to u službi poruke ili zaštite ličnih interesa, i kada je to na odgovarajući način označeno.”

Takođe je prekršen profesionalni standard koji upućuje na objektivnost pri izvještavaju, a čiji jedan odjeljak glasi: “Pri izvještavanju treba izbjegavati sve što izaziva razumnu sumnju u objektivnost novinara ili nacionalnog javnog emitera i što bi moglo stvoriti predstavu da su oni izloženi pritisku ideološke, političke, finansijske, socijalne, vjerske ili kulturne prirode.”

Prekršen je i standard koji upućuje na kredibilitet pri izvještavanju, a čiji jedan odjeljak glasi: “Informativni programi moraju tačno da prenose događaje, podatke i izjave, omogućavajući gledaocima i slušaocima da sami formiraju stavove. Novinari i  urednici su odgovorni ne samo za ono što objave već i za ono što prećute a od interesa je za javnost.”