Megafon Saopstenje

Hitno pristupiti izmjeni medijske politike u Crnoj Gori

Javna sporenja oko načina na koji je novinarka RTCG Duška Pejović intervjuisala lidera URA i koalicije Crno na bijelo Dritana Abazovića aktuelizovala su pitanje uloge medija u demokratskom društvu, a posebno uloge RTCG kao nacionalnog javnog medijskog servisa, pa Media centar koristi ovaj povod da pozove novu skupštinsku većinu i sve relevantne društvene aktere da započnu proces izmjene medijske politike u Crnoj Gori, koja će afirmisati novinarstvo kao posao u službi javog interesa.

Podsjećamo na to da je Crna Gora na 105. mjestu na listi nevladine organizacije ‘Reporteri bez granica’ u njihovom najnovijem izvještaju o slobodi medija, i da se nalazi između dvije afričke države, Mozambika i Angole. To je za jednu stepenicu lošija pozicija od one na kojoj je bila prije četiri godine, kada je počeo mandat odlazećoj Vladi.

Ministarstvo kulture, na čelu sa ministrom Aleksandrom Bogdanovićem i direktorom Direktorata za medije Željkom Rutovićem, bilo je najveća prepreka da se okruženje za rad medija u Crnoj Gori učini slobodnim i sigurnim.

Zahvaljujući rigidnom stavu Ministarstva kulture prema suštinskim inicijativama i predozima NVO, stanje medijskih sloboda se pogoršalo. Zahvaljujući lošim zakonskim rješenjima koje je upravo predložilo Ministartvo kulture, RTCG je i dalje zarobljena, kao i Agencija za elektronske medije, koja bi morala osigurati primjenu zakonskih rješenja i funkcionalnost tržišta elektronskih medija.

Nova skupštinska većina može započeti proces izmjene medijskih zakona odmah nakon konsituisanja najavljenog za sledeću nedjelju, ne čekajući formiranje nove Vlade i vjerovatne promjene u Direktoratu za medije. Izmjenama Zakona o RTCG se moraju stvoriti uslovi za izbor samostanog i odgovornog Savjeta nacionalnog medijskog servisa, koji će kasnije moći da izabere profesionalni menadžment. Sa novim Savjetom i menadžmentom biće stvoreni uslovi da novinari rade svoj posao bez pritisaka, pa će biti i manje profesionalnih propusta kojih je bilo i prilikom intervjuisanja Dritana Abazovića u studiju TVCG. Javnost treba da zna da se svima mogu desiti profesionalni propusti, na koje treba ukazivati i sankcionisati ih, ali je problem kada propusti nijesu to, nego su temeljni dio uređivačke politike, što je bio slučaj posljednjih godina u RTCG.

Umjesto što se sada bijes nezadovoljnih građana usmjerava na jednu novinarku, koja je bila proganjana od aktuelnog menadžmenta kontrolisanog od DPS-a, energija treba da bude okrenuta izgradnji sistema koji će biti garant objektivnosti i kredibilnosti ne samo nacionalnog, nego i lokalnih medijskih servisa.

Dragoljub Duško Vuković, predsjednik Skupštine Media centra