Hitno raskinuti ugovor sa Nikčević

Media centar poziva menadžment nacionalnog javnog servisa RTCG da pod hitno raskine ugovor sa novinarkom Tamarom Nikčević i prestane sa emitovanjem njene autorske emisije ‘Teleskopija’ na prvom kanalu RTCG.

Novinarka Nikčević svojim pogrešnim shvatanjem novinarske profesije i služenja javnom interesu nije nikada ni trebala da bude angažovana na nacionalnoj javnoj televiziji, jer je svojom jednostranošću i pristupom dodatno kompromitovala RTCG kao medij društva, odnosno svih crnogorskih građana i građanki, što je eskaliralo u vidu profesionalno i ljudski neprihvatljivih optužbi na račun ambasadorke SAD u Crnoj Gori, izrečenih u u emisiji koja je bila na programu 8. decembra 2020. godine.

Media centar za posljednji neprofesionalni postupak novinarke Nikčević smatra najodgovornijim Savjet RTCG koji je odobrio programski plan TVCG u kome je ponuđena emisija ‘Teleskopija’, koja je predstavljena kao emisija koja će se baviti “društvenim pitanjima regionalnog karaktera”, a kasnije tolerisao odstupanja od toga koncepta emisije. Niko od članova Savjeta RTCG nije javno problematizovao odstupanja koncepta emisije od programskog plana TVCG ali ni kršenje profesionlanih principa i standarda u emisiji ‘Teleskopija’ koja je služila isključivo za saopštavanje stranačkih poruka dojučerašnje vlasti.

Media centar se istrajno zalaže za oslobađanje RTCG od političke kontrole i njegovo stavljanje pod kontrolu onih kojima treba da služi – građanima i društvu u cjelini. Sada je prilika da se preduzmu ozbiljni i odgovorni koraci u tome smjeru, a prvi je izmjena postojećeg zakona o RTCG i obezbijede normativne pretpostavke za nezavisnost RTCG.

Dragoljub Duško Vuković, predsjednik Skupštine Media centra