Gledajmose

Ombudsmanka RTCG uvažila prigovor Media centra

Ombudsmanka RTCG Danijela Popović je uvažila prigovor Media centra (file:///C:/Users/Master/AppData/Local/Temp/Zapisnik%20broj%206%202022.pdf) koji se odnosio na priču objavljenu u emisiji “Gldajmo se”, emitovanoj 1. februara 2022. godine.

Prema mišljenju Media centra, objavljena priča nije urađena “u skladu sa najvišim opštim standardima i vrijednostima demokratskog društva”, kako je to propisano Pravilnikom o programskim principima i profesionalnim standardima RTCG. U tom Pravilniku je rečeno da “RTCG neće emitovati programe koji sadrže i promovišu poruke mržnje, podstiču na mržnji ili predrasude prema pojedincu, grupi ili zajednici”, a mi smatramo da je način na koji je urađena priča upravo promovisao predrasude prema ženama uopšte, a posebno prema ženama iz susjedne Albanije.

Žena iz Albanije je u prilogu prikazana kao objekat. Njoj se ni ne pruža prilika da nešto kaže u svoje ime, da objasni svoje razloge pristajanja na odnos da bude ponuđena da se uda za nepoznatog muškarca iz druge države. Smatramo da u ovom prilogu promovisan patrijarhalni obrazac ponašanja prema ženi, i da je došlo do grube povrede privatnosti državljanke Albanije.

Iako po Zakonu o RTCG nema ta ovlašćenja, Savjet RTCG se izjasnio o ombudsmankinoj odluci i nije je uvažio, obavijestila je ombudsmanka Media centar. U Zakonu piše da Savjet “10) po prethodnom nalazu Ombudsmana, u vezi sa kršenjem programskih principa utvrđenih zakonom i programskim dokumentima, nalaže odgovarajuće mjere”.

http://mediacenter.me/prigovori/prigovor-mc-na-prilog-u-emisiji-gledamo-se/

Spornu priču možete pogledati u videu ispod.