Savjet RTCG da obezbijedi funkcionisanje ombudsmana

Media centar poziva Savjet Radio-televizije Crne Gore (RTCG) da obezbijedi zakonsku mogućnost građanima i građankama da pišu i šalju predstavke i prigovore izabranom ombudsmanu nacionalnih javnih emitera.

Na ovaj javni poziv Media centar je prinuđen jer je dobio više žalbi građana/građanki da nijesu u mogućnosti da upućuju prigovore Komisiji za prigovore slušalaca i gledalaca RTCG, pošto na zvaničnom portalu RTCG više ne postoji obrazac za upućivanje prigovora na ovoj adresi -hhttp://www.rtcg.me/search.html?lang=me&searchText=prigovor&ok=).

U seriji radionica posvećenih izgradnji kapaciteta građana/ki i predstavnika NVO po pitanju praćenja rada RTCG i podnošenja prigovora u vezi sa programskim sadržajima, Media centar je podsticao na kritičko praćenje programa nacionalnih javnih emitera i uočavanje kršenja internog Pravilnika o programskim principima i standardima. Prema novom zakonu o nacionalnim javnim emiterima, menadžment RTCG je trebao da izabere ombudsmana koji će raditi ono što je ranije radila Komisija za prestavke i prigovore, koju su činili članovi/ce Savjeta RTCG. To nije učinjeno u prvoj godini nakon usvajanja novog zakona u Skupštini Crne Gore, pa je postojao vakum u kome niko nije bio nadležan da reaguje na prestavke i prigovore. Prethodni menadžmen RTCG se pri kraju svoga mandata smilovao i izabrao ombudsmana, ali je zakonitost toga izbora stavila pod sumnju članica novog Savjeta RTCG Marijana Camović Veličković.

U međuvremenu, javnost nije obavještavana o tome da li RTCG ima ili nema ombudsmana i kakva je procedura ako neko želi da prigovori na kršenja Pravilnika o programskim principima i profesionalnim standardima. Na portalu RTCG više nema obrasca za pritužbe, niti bilo kakvog obavještenja s tim u vezi.

Dragoljub Vuković
predsjednik Skupštine Media centra