Aem

AEM SVOJIM ODLUKAMA PODSTIČE UVREDLJIV GOVOR I VRIJEĐANJE POLITIČARA

Media centar poziva Savjet Agencije za elektronske medije da svojim djelovanjem ne podstiče neprofesionalno novinarstvo i upotrebu uvredljivog govora u javnom informisanju.

Media cenar smatra da je neprihvatljivo i suprotno članu 38 Pravilnika o programskim standardima u elektronskim medijim upotreba nadimaka javnih ličnosti u informativnim sadržajima. Naime, u emisiji “Centralni dnevnik” televizije “Nova M”, emitovanoj 15. februara 2022. godine, u uvodnom dijelu emisije, u kojoj se glavne vijesti i priče iz sadržaja najavljuju glasom, videom i slovima (naslovi), najavljen je izvještaj o svečanosti povodom Dana državnosti Srbije na kojoj je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručio orden Milanu Kneževiću, jednom od lidera političkog saveza Demokratski front i poslaniku u Skupštini Crne Gore. Naslov kojim je najavljen ovaj izvještaj glasio je: “Orden za “Pipuna”, pri čemu je, umjesto imena odlikovanog političara, iskorišćen nadimak “Pipun”, čija pežorativnost je naglašena stavljanjem znakova navoda. Karakter televizijskog programa (infomativni sadržaj) i kontekst događaja o kome se izvještava nijesu ni na koji način davali povoda za korišćenje nadimka koji koriste politički neistomišljenici političara Kneževića, pa je ovdje riječ o neetičnom ponašanju i političkoj nekorektnosti urednika emisije.

Media centar je podnio prigovor Agenciji za elektornske medije (AEM) koja je odbila prigovor, a isto je nedavno uradio i Savjet ove institucije nakon podnošenja žalbe. U obrazloženju rješenja AEM-a kaže se da je Agencija mišljenja “da upotreba nadimka nije presudna za ocjenu političke korektnosti informacije”.

Media centar smatra da je u ovom slučaju prekršen član 38 Pravilnika o programskim standardima u elektronskim medijima, koji obavezuje emitere da su “dužni da vode računa o jeziku koji se koristi u javnoj sferi, o njegovoj etičkoj i političkoj korektnosti, ali i o gramatičkoj ispravnosti”.

Prema tumačenju AEM-a, u informativnoj emisiji se svaka vijest, informacija, prilog, može najavljivati sa uvredljivim nadimcima javnih ličnosti.

Takođe, član 7 Pravilnika koji je AEM dužna da poštuje u svom radu propisuje:

“Emiteri koji proizvode (uređuju i emituju) informativni program dužni su da to rade profesionalno i odgovorno i na taj način da doprinose:

a) slobodnom, istinitom, cjelovitom, nepristrasnom i blagovremenom informisanju javnosti o događajima u zemlji i inostranstvu;”

Najava priloga o dodjeli ordena funcioneru DF-a u kojoj se koristi uvredljiv jezik (nadimak Milana Kneževića) ukazuje da noviar/urednik nije poštovao ovaj član Pravilnika jer svojom najavom i podrugljivim jezikom ne doprinosi nepristrasnom informisanju javnosti. Naprotiv, najavom i podrugljivim jezikom se upravo stiče utisak o pristrasnosti.

Činjenica da javni funkcioner Milan Knežević ne reaguje kada je u pitanju upotreba njegovog nadimka ne opravdava druge, a prije svih medije, da koriste podrugljiv nadimak kojim se može nanijeti šteta ovom javnom funkcioneru. Čak i ukoliko sam gospodin Knežević ponekad u javnoj komunikaciji koristi svoj nadimak, to i dalje ne predstavlja opravdanje da ga mediji na takav način predstavljaju.

U svom postupanju direktor i Savjet AEM-a zanemaruju posljedice svoje odluke koje mogu nastupti jer se izbjegava primjena člana 38 Pravilnika. Svojom odlukom AEM podstiče neprofesionalizam u elektronskim medijima, pa se u perspektivi može očekivati da svi komercijalni (a moguće i javni) mediji, u zavisnosti od svoje političke orijentacije, počnu koristiti nadimke javnih funkcionera, pa će neki prilozi počinjati sa „bidonom“, „britvicom“ itd…, a mediji će se potruditi da dodijele podrugljive nadimke onima koji ih već nemaju. Takva situacija sigurno neće doprinijeti kvalitetnijem javnom informisanju, o čemu AEM treba da vodi računa.

Media centar poziva sve političke subjekte da odgovornije nego do sada pristupe izmjenama medijskih zakona i doprinesu profesionalizmu u medjima jačanjem samostalnosti institucija koje po svom karakteru moraju biti profesionalne.

Goran Đurović, direktor Media centra