Skrivanje informacija koje ukazuju na neprofesionalan rad RTCG

Prigovor Media centra Komisiji za predstavke i pigovore slušalaca i gledalaca RTCG

U Dnevniku 2, emitovanom 14.08.2020, došlo je do kršenja profesionlanih pincipa i standarda RTCG neobjavljivanjem informacija sa konferencije za novinare Media centra (MC), održane 14.08.2020 godine. Tema konferencije za medije bilo je predstavljanje analize izvještavanja medija tokom predizborne kampanje.

Analiza Media centra obuhvata i informativne emisije TVCG, pa je prirodno da se na javnom servisu čuju analize rada ovog medija. TVCG nije prisustvovala konferenciji za novinare, iako je uredno bila pozvana. Takođe, TVCG nije preuzela video materijal dostupan svim medijima preko facebook stranice Media centra kao ni saopštenje dostavljeno na adrese televizije, radija i portala RTCG.

U Analizi praćenja izještavanja medija tokom prvih 9 dana kampanje (4 do 13 avgust) saopšteno je da je u Dnevniku 2 TVCG emitovano 30 priloga kojima se predstavlja vlast (uključujući promotivne priloge o aktivnostima nosioca vlasti) dok je opozicija bila zastupljena u svega 3 tematska priloga.
Na konferenciji za medije je ukazano na činjenicu da je nekadašnji Savjet RTCG donio odluku, u susret parlamantarnim izborima 2016. godine, da se na nedjeljnoj osnovi prati zastupljenost vlasti i opozicije u centralnoj informativnoj emisiji. Ta odluka nije nikada ukinuta, pa ostaje nejasno zašto sada nema podataka dostupnih javnosti u vezi sa zastupljenošću političkih subjekata u centralnoj informativnoj emisiji.

U ovom slučaju, došlo je do kršenja profesionalnog standarda koji se odnosi na KREDIBILITET (“Informativni programi moraju tačno da prenose događaje, podatke i izjave, omugućavajući gledaocima i slušaocima da sami formiraju stavove. Novinari i urednici su odgovorni ne samo za ono što objave već i za ono što prešute a od interesa je za javnost.”).

U interesu javnosti je da se upozna sa analizom rada najvećih javnih emitera, među kojima i TVCG, kao i sa radom komercijalnih emitera sa nacionalnom frekvencijom. Ovo je još jedan primjer skrivanja informacija.
Ukazujemo na činjenicu da uobičajeni odgovor menadžmenta na naše prigovore, “da nisu dužni prenositi informacije u vezi sa radom NVO”, nije nikakvo objašnjenje za skrivanje informacija koje ukazuju na neprofesionalan rad RTCG. Komisija i Savjet RTCG u kontinuitetu daju podršku ovakvim stavovima menadžmenta u sličnim situacijama, čime postaju saučesnici u skrivanju informacija i neprofesionalnom radu RTCG.