Megafon Saopstenje

AEM UPOZORIO TVCG DA UBUDUĆE SAOPŠTAVA TAČNE I ISTINITE PODATKE

Media centar se od svog osnivanja u aprilu 2018. godine bori za samostalnost RTCG i od tog cilja neće odustati bez obzira ko je na vlasti u državi Crnoj Gori.

Agencija za elektronske medije (AEM) dostavila je, povodom prigovora Media centra, mjeru upozorenja TVCG i pozvala ih da ubuduće saopštavaju tačne i istnite podatke (https://aemcg.org/…/02-1242-3-Rjesenje-upozorenje-RTCG1…) .

AEM je konstatovala da je u svom izvještavanju TVCG prekršila stav 1 u članu 7 Pravilnika o programskim standardima u elektronskim medijima, koji propisuje :

“Emiteri koji proizvode (uređuju i emituju) informativni program dužni su da to rade profesionalno i odgovorno i na taj način da doprinose slobodnom, istinitom, cjelovitom, nepristrasnom i blagovremenom informisanju javnosti o događajima u zemlji i inostranstvu;

Prethodno je Media centar podnio prigovor u vezi sa prilogom emitovanom u emisiji Dnevnik 2 od 3. avgusta i na portalu RTCG istoga dana a kada je objavljena vijest o gledanosti sva tri kanala TVCG. Vijest je glasila ovako: ‘Televizija Crne Gore tokom jula bila je najgledanija TV stanica, pokazuju zvanični podaci o gledanosti. Prvi, drugi i parlamentarni program zbirno su privlačili najviše gledalaca, dok je emisija Dobro jutro Crna Goro najgledaniji jutarnji program u zemlji. Time je nastavljen dobar trend koji bilježimo. Nedavno istraživanja snage brenda RTCG koje je sprovela agencija ‘Damar’ pokazalo je da raste povjerenje u javni servis. Takođe, istraživanje Građanske alijanse, kojim su obuhvaćeni manjinski narodi, pokazalo je da manjine od svih radio i TV stanica najviše vjeruju radiju i televiziji Crne Gore’”.

Vijest nije sadržala nijedan od onih podataka koji bi, prema Kodeksu novinar/ki Crne Gore, trebali da budu navedeni kada se saopštavaju rezultati istraživanja javnog mnjenja (Smjernica 2.5. Kodeksa), a to su broj ispitanika, datum sprovođenja istraživanja, identitet naručioca istraživanja, kao i postavljena pitanja.

Profesionalni standard ‘tačnost’, a kojeg mora poštovati RTCG, podrazumijeva da prenesena poruka mora da reflektuje tačne činjenice i ne smije navoditi na pogrešan zaključak. Takođe, ovaj standard podrazumijeva da informativni programi moraju tačno da prenose događaje, podatke i izjave, omogućavajući gledaocima i slušaocima da sami formiraju stavove, kao i da su novinari i urednici odgovorni ne samo za ono što objave već i za ono što prećute a od interesa je za javnost.

Profesionalni standard obavezuje RTCG da sve relevantne činjenice moraju biti uključene u vijesti ili programske sadržaje.

Ono što je gore od same greške je pokušaj “menadžmenta RTCG” da naknadno opravda iznošenje lažnih vijesti. U komunikaciji povodom ovog slučaja, “menadžment RTCG” je saopštio da su podaci koje su saopštili iz istraživanja koje je sprovedeno u junu. (https://rtcg.me/…/vukovic-nastavlja-sa-netacnim…) Na dodatno pitanje Media centra, kako je moguće da se istarživanjem sprovedenim u junu može utvrditi gledanost sva tri kanala RTCG u julu, nije bilo odgovora “menadžmenta RTCG”.

Naravno, i u ovom slučaju je izostala odgovornost onih koji su plasirali lažnu vijest kao i menadžmenta RTCG. Media centar ne očekuje bilo kakve sankcije i uspostavljenje odgovornosti za profesionalne propuste u RTCG dok god je na funkciji partijski kontrolisani Savjet RTCG i nezakonito izabrani menadžment.

Povećanje odgovrnosti i profesionalizma u RTCG može biti poboljšano samo uz veću samostalnost ključnog upravljačkog tijela RTCG, odnosno Savjeta. Da bi Savjet RTCG mogao biti oslobođen neprimjerenog partijskog uticaja, neophodna je hitna izmjena Zakona o RTCG. Nacrt novog Zakona o RTCG je pripremljen, ali iz nepoznatog razloga još uvijek nije započeta javna rasprava o ovom tekstu. Ukoliko nadležno Ministarstvo kuture i medija i Vlada odlažu sprovođenje javne rasprave i dostavljenje novog Zakona o RTCG na usvajanje Skupštini, može se stvoriti sumnja da je strankama koje participiraju u Vladi stalo da što duže zadrže uticaj nad radom RTCG, a pogotovo u susret predstojećim izborima.

Media centar se od svog osnivanja u aprilu 2018. godine bori za samostalnost RTCG i od tog cilja neće odustati bez obzira ko je na vlasti u državi Crnoj Gori. Na žalost, prema svim dodsadašnjim potezima “nove parlamentarne većine” ne vidi se drugačiji odnos prema RTCG i sve bi partije htjele da uređuju sadržaje taman kako je to radio DPS u prethodnih 30 godina. Naravno da se partijski kontrololisani Savjet i nezakonito izabrani menadžment ne mogu oduprijeti zahtijevima političara koji su ih doveli na sadašnje funkcije.

Dok god političari budu mogli da pozovu direktore i sa njima dogovaraju sadržaje, RTCG neće biti profesionalna medijska institucija koja će raditi za potrebe svih.

Goran Đurović, direktor Media centra

Podgorica, 12. oktobar 2022. godine