Media Centar Press

Izvještavanje javnih televizija o javnim skupovima pati od većih ili manjih profesionalnih manjkavosti i nedosljednosti

Saopštenje Media centra

U 37 izvještaja sa javnih skupova koji su objavljeni u glavnim informativnim emisijama tri lokalne i jedinoj nacionalnoj javnoj televiziji  elemenat tačnosti zadovoljen je u cjelini ili uglavnom u 25, u 24 su činjenice stavljene u odgovarajući kontekst, dok je kod 26 evidentirano postojanje neophodnih bekgraund informacija.

Ovo su neki od rezultata analize koju je danas predstavio Media centar, a koja je rađena nakon monitoringa izvještavanja o javnim skupovima, od maja do kraja oktobra 2020. godine, televizija Budva, Nikšić, Pljevlja i TV Crne Gore. Media centar je monitorovao samo centralne informativne emisije, tako da analizom nijesu obuhvaćeni izvještaji koji su objavljivani u nekoj drugoj informativnoj emisiji istoga dana.

“U cjelini gledajući, izvještavanje monitorovanih javnih televizija o javnim skupovima pati od većih ili manjih profesionalnih manjkavosti i nedosljednosti, koje se u nekim slučajevima mogu razumjeti i opravdati manjkom profesionalnih znanja i vještina, ali u nekima se vidi da se to čini s predumišljajem. Primjer za ovo drugo je izvještavanje TV Nikšić, čiji prilozi imaju tako ozbiljne profesionalne mane u kojima se prepoznaje jasna namjera da se ne bude lojalan javnosti (publici) nego nekoj nevidljivoj moći koja stoji u pozadini, a može biti menadžment toga medija, lokalna vlast ili neko treći”, jedan je od zaključaka analize.

Prema analizi Media centra, većini izvještaja o javnim skupovima nedostaju informacije o tome da li su skupovi bili spontani ili organizovani, da li je organizator, u slučaju kada je skup organizovan, poštovao zakon i prijavio skup nadležnim institucijama, te organizovao službu za obezbjeđivanje skupa.

“Odsustvo konteksta i bekgraunda pokazuje da autori priloga i urednici često pretpostavljaju da je publika dovoljno upućena u događaje i njihovu situiranost u odgovarajuću stvarnost, te da već znaju njihovu pozadinu”, zaključeno je u analizi.

Ova analiza je dio projekat “Profesionalno informisanje o javnim okupljanjima“ u sklopu koga je urađen i Priručnik za novinare i urednike o dobroj praksi u izvještavanju o javnim okupljanima, te održane tri radionice za novinare i urednike javnih emitera o izvještavanju u vezi sa javnim okupljanjima.

Media centar je realizovao projekat uz finansijsku podršku Instituta alternativa i Akcije za ljudska prava, a u sklopu projekta „Okupljanja za ljudska prava: Sloboda javne riječi u javnom prostoru“, koji podržava Evropska unija kroz Instrument za demokratiju i ljudska prava, Program za Crnu Goru 2018.

Dragoljub Duško Vuković
predsjednik Skupštine Media centra