Jakov Milatovic

MC pozvao predsjednika Crne Gore da se izjasni povodom pravnog nasilja kojeg je sproveo Savjet RTCG

Media centar je dostavio danas predsjedniku Crne Gore poziv na javnu osudu odbijanja sprovođenja pravosnažne sudske odluke od strane Savjeta RTCG. Prdjednik je  u inauguralnom govoru obećao da će se zalagati za poštovanje ustavnog principa vladavine prava, pa od njga očekujemo da se jasno odredit prema odbijanju sprovođenja pravosnažne presdue Višeg suda u slučaju nezakonitog imenovanja generalnog direktora RTCG Borisa Raonića.

Kao što vam je poznato 1. juna su  predsjednik i 4 člana/ce Savjeta RTCG (Veselin Drljević, Filip Lazović, Naod Zorić, Predrag Miranović i Amina Murić ) sproveli pravno nasilje na način što su ignorisali pravosnažnu sudsku presudu i ponovo izabrali Borisa Raonića na funkciju generalnog direktora RTCG.

Podsjećamo, Viši sud je 10. maja donio presudu kojom je potvrdio presudu Osnovnog suda da je Boris Raonić nezakonito izabran na funkciju generalnog direktora RTCG u avgustu 2021. godine zbog postojanja sukoba interesa jer je u trenutku imenovanja bio član Savjeta Agencije za elektronske medje što je Zakonom o RTCG zabranjeno.

Presudom (dostavljamo u dodatku, posebno skrećemo pažnju na zadnji pasus na strani 4 presude) je ostavljena mogućnost Savjetu RTCG da od preostalih kandidata na konkursu iz 2021. godine izabere novog generalnog direktora ili da ponovo raspiše konkurs. U presudi Višeg suda jasno piše: “Pravna posljedica poništaja odluke o imenovanju je ponovni izbor između prijavljenih kandidata ili poništaj konkursa, u kom postupku tuženi ima priliku da ponovo razmatra preostale prijave i da odluči u skladu sa zakonom.”

Osnovno državno tužilaštvo je pokrenulo po službenoj dužnosti izviđaj u ovom slučaju a Media centar je podnio krivične prijave protiv članova/ca Savjeta RTCG koji su učestvovali u krivičnom djelu kao i protiv onih koji su podsticali članove Savjeta da učine krivično djelo.

Pozivamo Vas da svjesni posljedica, osudite odbijanja sprovođenja pravosnažne sudske presude i pošaljete jasnu poruku javnosti da nije prihvatljivo nepoštovanje odluka suda.

„Ako i Vi, kao što su uradile političke partije, odćutite ignorisanje pravosnažnih presuda, onda postajete saučesnik u urušavanju vladavine prava.

Vjerujemo da Vi u ovom slučaju možete da imate i dodatni motiv jer ste kao ministar ekonomskog razvoja i drugostepeni organ onemogućili da Uprava za inspekcijske poslove-Inspekcija rada provjeri zakonitost imenovanja Borisa Raonića na funkciju generalnog direktora. Koristim priliku da Vas informiše da Upravni sud kojem je Media centar podnio tužbu protiv drugostepenog rješenja, ni nakon skoro dvije godine nije razmatrao ovaj predmet.“

Ćutanje najviših državnih funkcionera kao i odugovlačenje odluka tužilaštva, šalje jasnu poruku građanima da ni oni ili bilo koji dugi pravni subjekti treba da poštuju pravosnažne odluke sudova.  Kada već Savjet RTCG i nezakonito izabrani generalni direktor Raonić ne shvataju da je posljedica njihove odluke da RTCG više nema nikakav legitimitet da traži odgovornost i preispituje bilo čiji rad, očekujemo da pokažete više razumijevanja za posljedice ovog čina.

U ime Media centra,

Goran Đurović, direktor Media centra

Podgorica, 23. jun 2023. godine