Bozidar Sundic

ŠUNDIĆ I POSLEDNJIM ČINOM POKAZAO KAKVU JE ULOGU IGRAO U RTCG

Božidar Šundić, od danas bivši genralni direktor RTCG, i poslednjim činom, jučerašnjom ostavkom, pokazao je kakvu je ulogu igrao u RTCG.

Nakon nezakonitih smjena članova Savjeta RTCG u decembru 2017. i nezakonitog razrješenja generalne direktorice Andrijane Kadije u junu 2018. godine, Šundić je po nalogu Demokratske partije socijalista (DPS) imenovan za generalnog direktora RTCG.

Podnošenjem ostavke, dan prije odlaska u penziju, Šundić će dobiti oko 30000 eura otpremnine, koju mu je omogućio prethodni Savjet RTCG na čelu sa Ivanom Jovetićem, takođe poznatim i po funkciji predsjednika Komisije DPS-a za međunarodnu saradnju, evropske i evroatlantske integracije. Prethodni Savjet RTCG, kojeg je kontroliso DPS, ugovorom je Šundiću osigurao dobru nadoknadu za usluge jednoj političkoj partiji.

Svi generalni direktori koje je kontrolisao DPS imali su u ugovorima klauzulu koja im je omogućavala da dobiju enormne otpremnine ukoliko budu razriješeni sa dužnosti. Jedina koja nije imala ovu klauzulu u svom ugovoru je Andrijana Kadija koju nije kontrolisala nijedna partija.

Šundiću nije bilo dovoljna plata od skoro 3000 eura mjesečno, već je morao uzeti otpremninu kao nagradu za najmanje povjerenje građana u nacionalni javni medijski servis još od 2012. godine. Šundić je zajedno sa ostatkom menadžementa i uredništvom učinio RTCG servisom jedne partije, a njegovo direktorovanje ostaće, pored ostalog, zapamćeno po korišćenju govora mržnje, podsticanju podjela u društvu, satanizaciji nesitomišljenika prethodne vlasti i ignorisanju tema od životne važnosti.

Nadamo se da novi Savjet RTCG neće sa novim generalnm direktorom imati u ugovoru klauzule kojima se predviđaju otprmenine u slučaju razriješenja.

Goran Đurović, direktor Media centra 
Podgorica, 06. avgust 2021.

Foto: Vijesti