parlamentarni program

RTCG je privatizovana, a Savjet i menadžment ne poštuju sopstvene planove i odluke

Emitovanje na Parlamentarnom kanalu RTCG snimka “Svetosavske akademije”, održane u Bijelom Polju,  je suprotno Programsko-produkcionom planu RTCG za 2024. godinu jer ovim planom nije predviđeno prenošenje/emitovanje priloga sa vjerskih proslava i događaja. Nije, takođe, u skladu sa svrhom zbog koje je Agencija za elektronske medije svojevremeno izdala odobrenje za emitovanje parlamentarnog programa.

Programsko-produkcioni plan je ključni programski dokument kojeg na predlog generalnog direktora usvaja Savjet RTCG. Njime su određeni svi programski sadržaji koji se tokom kalendarske godine mogu emitovati na nekom od kanala RTCG. Ukoliko menadžment RTCG odluči da unese neke nove sadržaje ili izbaci one koje smatra nepotrebnim, mora prethodno predložiti izmjene programsko-produkcionog plana koje treba da usvoji Savjet RTCG. Poštovanje realizacije programsko-produkcionog plana je obaveza utvrđena Statuom RTCG, kao najvišim opštim aktom, i svako njegovo kršenje predstavlja i kršenje Statuta RTCG, što je jedan od osnova za razrješenje generalnog direktora RTCG.

Podsjećamo na to da je, zbog kršenja programsko-produkcionog plana i Statuta RTCG (bez promjene produkcionog plaan i odluke Savjeta je uklonjena emisija “Replika”), novembra 2016. godine razriješen dužnosti generalni direktor RTCG Rade Vojvodić. Tada su predstavnici političkih partija iz tadašnje opozicije: Andrija Mandić, Milan Knežević, Aleksa Bečić i Dritan Abazović, veoma entuzijastično pozdravili odluke tadašnjeg Savjeta RTCG i principijelnost u odbrani opštih akata RTCG i primjeni propisa. Danas, većina od njih je vlast i misle da sve što se dešava u RTCG ne zaslužuje njihovo javno oglašavanje.

Media centar reaguje u svim slučajevima kršenja zakona i opštih akata u RTCG, a to smo učinili i kada je generalni direktor RTCG organizovao iftar povodom Ramazana, u namjeri da se parama RTCG trguje i osigura podrška  jedne vjerske zajednice (https://mediacentar.me/rtcg-nije-osnovan-da-organizuje-vjerske-svecanosti/ ). Trgovina se nastavlja i sa SPC, kao i sa svim političkim partijama koje zavise od podrške SPC, a sve u cilju da se osigura neprimjenjivanje pravosnažne sudske presude i omogući da nezakonito imenovani generalni direktor završi mandat.

RTCG je, uz podršku političkih partija, privatizovana i već odavo ne ostvaruje zakonom utvrđene ciljeve. Zarad zadovoljenja privatnog interesa generalnog direktora, ovaj javni servis ne smije da kritikuje rad državnih organa, mnistarstava, političkih partija. Period urušavanja nacionalnog javnog servisa, kojeg je započeo DPS, uspješno su, nažalost, nastavile partije koje čine novu većinu.

Situacija sa RTCG ukazuje na suštinske probleme u funkcionisanju političkih partija, kojima, očigledno, nije do principa. Njihovo ponašanje nakon dolaska na vlast je potpuno suprotno onom dok su bile u opoziciji.

RTCG kao i druge javne institucije mora da poštuje zakone i sopstvena opšta akta, a partije i institucije treba da pokažu principijelnost javnim kritikovanjem zloupotreba u RTCG.

Političke i vjerske preferencije ne smiju biti opravdanje za nepoštovanje propisa u RTCG. Iskustvo je, valjda, pokazalo da se sve neprincipijelne odluke i ponašanja prije ili kasnije vrate svima kao bumerang. Nekad su zbog zloupotreba i privatizacije trpjele današnje partije na vlasti, a sada trpe oni drugi. U krajnjem, zbog pogubnog djelovanja političkih partija u odnosu na RTCG, gube svi građani i građanke kojima RTCG jedino pripada.

Media centar ne očekuje reakciju Savjeta RTCG, kao ni politčkih partija koje hrabro ćute o svemu što se dešava u RTCG. Očekujemo od javnosti da razumije da nema slobodnih i profesionalnih institucija ukoliko su one pod neprimjerenim uticajem političkih partija, ali i vjerskih organizacija.

Goran Đurović, direktor Media centra
Podgorica, 29. januar 2024. godine