Rtcg

Media centar dostavio menadžmentu RTCG komentare na programske planove za 2021.

Media centar ukazuje da je u centralnoj informativnoj emisiji Dnevnik 2 potrebno pružiti javnosti više relevatnih informacija iz lokalnih sredina, obrađivati lokalne probleme građana i pratiti rad lokalnih samouprava. Životne teme treba da imaju prednost u odnosu na protokolarne aktivnosti najviših javnih funkcionera.

Po mišljenju Media centra, u okviru informativnog programa planiranog za 2021. godinu primjetan je veliki broj emisija u centralnom terminu (prime time-u) od kojih se neke po konceptu preklapaju, pa smo predložili da se neke od njih uklone iz programske šeme.

U planu za 2021. godinu našla se i emisija „Teleskopija“ koja je dospjela u fokus javnosti nakon nedavnog neprofesionalnog ispada autorke Tamare Nikčević. Media centar je tražio od menadžementa TVCG da odmah raskine ugovor sa Tamarom Nikčević i ukloni ovu emisiju iz programskog plana za 2021. godinu. Novinarka Nikčević svojim pogrešnim shvatanjem novinarske profesije i služenja javnom interesu nije nikada ni trebala da bude angažovana na nacionalnoj javnoj televiziji, jer je svojom jednostranošću i pristupom dodatno kompromitovala RTCG kao medij društva, odnosno svih crnogorskig građana i građanki, što je eskaliralo u vidu profesionalno i ljudski neprihvatljivih optužbi na račun ambasadorke SAD u Crnoj Gori, izrečenih u emisiji koja je bila na programu 8. decembra 2020. godine. Emisija ‘Teleskopija’, predstavljena je kao emisija koja će se baviti “društvenim pitanjima regionalnog karaktera”, ali je očigledno odstupala od proklamovanog koncepta, uz kršenje profesionalnih principa i standarda a služila je isključivo za saopštavanje stranačkih poruka dojučerašnje vlasti. Media centar je predložio uklanjanje ove emisije iz programsko-produkcionog plana za 2021. godinu.

U planu za 2021. godinu su samo dvije epizode emisije “Mehanizam” koje su planirane projektom podržanim od ambasade SAD. Media centar predlaže da se poveća broj emisija redakcije za istraživačko novinarstvo i pripremi novi serijal koji ukazuje na anomalije u vršenju javnih poslova i zloupotrebama državnih resursa. Media centar smatra da je neophodno povećati prisutnost problematike manjinskih zajednica u svim segmentima informativnog progarama. U emisijama koje se objavljuju u prime time-u veoma rijetko gostuju pripadnici  manjiskih naroda i potrebno je povećati njihovo učešće. Sredstva za produkciju dječijeg programa, obrazovnog programa, naučnog programa, treba da budu uvećana.

U sklopu dokumentarnog programa planirano je u 2021. godini više emisija koje imaju za cilj da se bave Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) u Crnoj Gori. Planirana je emisija “Mantija umjesto kravate”  koja  će biti posvećena političkom djelovanju SPC u Crnoj Gori. U serijalu od tri emisije pod nazivom “Uništeno blago”, tretiraće se uloga SPC u  vezi sa “degradacijom” kulturne i sakralne baštine. U emisiji pod radnim nazivom “Blagoslov za ćutanje” planirano je da se obradi tema pedofilije i seksualnog uznemiravanja u pravoslavnoj crkvi: “Budući da SPC djeluje i na teritoriji Crne Gore, smatramo da je u interesu javnosti i u našoj zemlji da, kroz istraživački dokumentarac, govorimo o toj gotovo zabranjenoj temi.” (izvod iz nacrta plana).

Media centar smatra da se iz nacrta programsko-produkcionog plana jasno uočava namjera Redakcije dokumentarnog programa da se bavi isključivo SPC a ne svim vjerskim zajednicama, što stvara sumnju u dobre namjere TVCG. Nesporno je da su teme učešća vjerskih zajednica u političkom životu, upravljanje kulturnim nasljeđem i pedofilija u vjerskim organizacijama veoma intersantne za javnost, ali ostaje nejasno zašto se samo jedna vjerska zajednica izdvaja i postaje predmet pažnje redakcije dokumentarnog programa. Ovakav, jednostran, pristup bi se mogao dovesti u vezu sa predstojećim popisom i političkim dešavanjima u Crnoj Gori a nepažljiva i neprofesionalna obrada pomenutih tema bi produbila podjele u državi, što svakako nije uloga javnog servisa. Dokumentarni film “Svjedok Božije ljubavi”, posvećen Amfilohiju Radoviću, koji je mimo programsko-produkcionog plana emitovan u februaru ove godine, izazvao je snažne reakcije u javnosti zbog načina interpretiranja činjenica. Ovo prethodno iskustvo sa istom redakcijom i autorkom izaziva sumnju u  profesionalne namjere i zloupotrebu javnog servisa u  političke svrhe. Valja napomenuti da se Savjet RTCG nije bavio kršenjem programsko-produkcionog plana kada je emitovana dokumentarna emisija “Svjedok Božije ljubavi” i nije sankcionisala odgovorne za kršenje zakonske procedure.

Media centar je predložio da se pomenute emisije u programsko-produkcionom planu za 2021. godinu prošire na način što bi obuhvatile sve vjerske zajednice i imale identičan pristup prema svima ili da se izbrišu iz plana.

U okviru programsko-produkcionog plana nije predviđeno učešće Crne Gore na pjesmi Evrovizije a samim tim ni izbor predstavnika naše države na ovom takmičenju. Predlažemo da se ovaj segment plana promijeni i da se organizuje takmičenje domaćih izvođača i autora za predstavnika Crne Gore na Evroviziji. Uloga RTCG je da podržava razvoj domaće kulturne i umjetničke scene i daje podršku afirmisanju mladih umjernika. Učešće na ovom takmičenju je svakako veliki podstrek za domaće autore i izvođače koji, osim nastupa, imaju priliku da promovišu Crnu Goru.

Media centar će pratiti dalja dešavanja i odluku Savjeta RTCG u vezi sa programsko-produkcionim planovima za 2021. godinu. 

Goran Đurović, direktor Media centra