Obuka Podgorica

Media centar održao obuke za javne emitere o izvještavanju o javnim okupljanjima

Media centar je održao (od 4. do 6. novembra) jednodnevne obuke za novinare i urednike RTCG i lokalnih javnih emitera  u vezi sa izvještavanjem o javnim okupljanjima.

Obuke su održane u Podgorici, Tivtu i Bijelom Polju.

Tokom obuke, polaznici/ce su analizirali priloge javnih emitera posvećene javnim okupljanjima u cilju uočavanja stepena poštovanja profesionalnih standarda i profesionalnih propusta.

Tokom obuke polaznicima su predstavljeni i međunarodni standardi u organizovanju javnih okupljanja radi cjelovitijeg informisanja javnosti o ispunjenosti zakonskih obaveza u održavanju javnih skupova.

Učesnici obuka dobili su Priručnik za izvještavanje o javnim okupljanjima kojeg je pripremio Media centar u sklopu istog projekta.

Obuku je vodio Dragoljub Duško Vuković.

Jedna od aktivnosti Media centra u projektu “Profesionalno informisanje o javnim okupljanjima“ bilo je i praćenje izvještavanja o javnim okupljanjima u centralnim informativnim emisijama TVCG, TV Nikšić, TV Pljevlja i TV Budva. Na osnovu prikupljenih informacija iz šestomjesečnog perioda, urađena je i Analiza izvještavanja javnih emitera o javnim okupljanjima.

Obuke  su održane u okviru projekta “Profesionalno informisanje o javnim okupljanjima“, kojeg realizuje Media centar uz finansijsku podršku Instituta alternativa, u sklopu projekta „Okupljanja za ljudska prava: Sloboda javne riječi u javnom prostoru“, a koji podržava Evropska unija kroz Instrument za demokratiju i ljudska prava. Cilj projekta je: Poboljšano izvještavanje javnih emitera o javnim okupljanjima.

Goran Đurović, direktor Media centra