Media centar prati izvještavanje medija tokom predizborne kampanje

Media centar je započeo realizaciju projekta “Izbori 2020-monitoring najvećih javnih i privatnih emitera sa nacionalnom frekvencijom”. Cilj projekat je poboljšanje evidencije o poštovanju profesionalnih standarda javnih i privatnih emitera sa nacionalnom frekvencijom tokom predizborne kampanje u Crnoj Gori u 2020. godini. Projekat podrazumijeva praćenje centralnih informativnih emisija i drugih sadržaja iz opsega informativnog programa kod dva najveća javna emitera TVCG i TV Nikšić, kao i kod komercijalnih televizijskih stanica sa nacionalnom frekvencijom: TV Vijesti, Prva TV i Nova M. Od 4. do 30. avgusta na odabranim medijima biće praćeno poštovanje profesionalnih standarda i zakonskih normi u vezi sa izvještavanjem medija u predizbornom periodu. Media centar će na osnovu uočenih profesionalnih propusta podnositi prigovore Komisiji RTCG za predstavke i prigovore slušalaca i gledalaca, kao i Agenciji za elektronske medije (AEM).

Prigovori će putem facebook stranice Media centra biti dostupni svim političkim subjektima koji učestvuju na parlamentarnim i lokalnim izborima, pa ovim putem pozivamo zainteresovane političke subjekte da koriste prigovore Media centra i sami ih upute u skladu sa odgovarajućom formom nadležnim organima u javnim i komerijalnim emiterima kako bi bili razmatrani po hitnom postupku u roku od 48h, kada je u pitanju RTCG, i 24h, kada su u pitanju komercijalni emiteri.

Media centar će obavještavati javnost o podnesenim prigovorima u namjeri da utiče na javne i komercijalne emitere da poštuju profesionalne standarde i zakonske obaveze tokom predizborne kampanje. Nakon sprovedenih izbora, Media centar će pripremiti Izvještaj o radu medija tokom predizborne kampanje. Izvještaj će, osim analize rada medija, sadržati i preporuke za izmjenu zakonske regulative i unaprijeđenje rada javnih medijskih servisa i regulatornog tijela u oblasti elektronskih medija.

Izvještaj će biti dostavljen međunarodnim organizacijama.

Media centar realizuje projekat uz podršku MANS-a (Mreža za afirmaciju nevladinog sektora) u okviru Projekta podrške civilnom društvu u Crnoj Gori 2018-2020.

Goran Đurović, direktor Media centra