Prigovor1

NEETIČNOST I POLITIČKA NEKOREKTNOST

Prigovor Media centra Agenciji za elektronske medije na sadržaj objavljen u Centralnom Dnevniku televizje Nova M upućen Agenciji za elektronske medije

U emisiji ‘Centralni dnevnik’ televizije ‘Nova M’, emitovanoj 15. februara 2022. godine, došlo je, prema mišljenju Media centra, do kršenja člana 38 Pravilnika o programskim standardima u elektronskim medijima, koji obavezuje emitere da su “dužni da vode računa o jeziku koji se koristi u javnoj sferi, o njegovoj etičkoj i političkoj korektnosti, ali i o gramatičkoj ispravnosti”.

U uvodnom dijelu emisije, u kojoj se glavne vijesti i priče iz sadržaja najavljuju glasom, videom i slovima (naslovi), najavljen je izvještaj o svečanosti povodom Dana državnosti Srbije na kojoj je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručio orden Milanu Kneževiću, jednom od lidera političkog saveza Demokratski front i poslaniku u Skupštini Crne Gore. Naslov kojim je najavljen ovaj izvještaj glasio je: “Orden za ‘Pipuna’”, pri čemu je, umjesto imena odlikovanog političara, iskorišćen nadimak ‘Pipun’, čija pežorativnost je naglašena stavljanjem znakova navoda.

Karakter televizijskog programa i konekst događaja o kome se izvještava nijesu ni na koji način davali povoda za korišćenje nadimka koji koriste politički neistomišljenici političara Knežević, pa je ovdje riječ o neetičnom ponašanju i političkoj nekorektnosti urednika emisije.