SAVJET RTCG DA OSIGURA PRIMJENU PROGRAMSKIH SMJERNICA I SPRIJEČI ZLOUPOTREBE RTCG U POLITIČKE SVRHE

Media centar poziva Savjet RTCG da osigura poštovanje člana 20 Pravilnika o programskim principima i profesionalnim standardima RTCG koji propisuje da “Ankete ne sprovode novinari i redakcije RTCG, već se povjeravaju drugim institucijama i ekspertima kompetentnim i ovlašćenim da sprovode ankete zasnovane na provjerenim metodama i prihvaćenim standardima. Sve inicijative za anketiranje mora unaprijed odobriti direktor programa.”

Povod za reagovanje Media centra je anketa u kojoj Portal RTCG pita građane: “Podržavate li sankcije Rusiji?” Nesporna je uloga RTCG da otvara sva važna društvena pitanja, ali to treba da radi na način koji ne stvara sumnju u političke namjere i opredijeljenost. Upravo se pravilnicima RTCG propisuje šta je dozvoljeno a što nije u radu RTCG kao javnog medijskog servisa da ne bi i dalje dijelio građane Crne Gore kao što je to radio u prethodnom vremenu (osim kratkog perioda kada su RTCG vodili Andrijana Kadija i Vladan Mićunović). RTCG može i treba da organizuje debatu različitih političkih i društvenih aktera i o ovoj temi a upitno je da li treba da sprovoditi anketu koja zapravo može da pokaže samo šta misle oni koji posjećuju ovaj portal ali ne i metodološki utemeljeno profesionalno istraživanje. Sa druge strane, ne mali broj pratilaca može sumnjati u vjerodstojnost rezultata ankete a to ponovo može voditi novom nepovjerenju u RTCG.

Ukoliko Savjet RTCG ne reaguje i osigura primjenu Pravilnika ili dopuni programske smjernice, onda se uskoro mogu očekivati druga anketna pitanja kojima se preispituju rezolucije Ujedinjenih nacija i Evropske unije a koje slijedi Crna Gora. Postavlja se pitanje šta je cilj ove i drugih anketa, šta će biti sa podacima ove ankete, da li će ih i na koji način interpretirati urednik Portala? Da li je cilj ankete da se rezultati upotrijebe u političke svrhe? Na ova pitanja odgovor treba da dođe što prije od Savjeta RTCG.

Podsjećamo na to da je Crna Gora početkom marta ove godine glasala za rezoluciju UN kojom se osuđuje invazija Rusije na Ukrajinu. Takođe, Evropska unija je donijela više odluka i mjera kojima se osuđuje invazija na Ukrajinu i uvode sankcije Rusiji. Samo anketno pitanje može da se različito tumači u javnosti.

Goran Đurović, direktor Media centra