SAVJET RTCG DA UPOZNA JAVNOST SA SPROVEDENOM PROCEDUROM U IZRADI REVIZORSKOG IZVJEŠTAJA ZA 2021.

Media centar je uputio danas poziv Savjetu RTCG da javnost upozna sa situacijom u vezi sa revizorskim izvještajem o poslovanju javnog medijskog servisa u 2021. godini i odgovori na pitanja koja je na prethodnoj sjednici ovog tijela postavila članica Marijana Camović Veličković.

Javnost finansira RTCG sa preko14 miliona eura godišnje i ima pravo da dobije jasne odgovore da li je sa revizorom koji je radio reviziju finansijskog poslovanja javnog servisa za 2021. godinu raskinut ugovor zbog negativnih nalaza o poslovanju, koji se nisu svidjeli generalnom direktoru, ili zbog nekih drugih razloga.

Odluku o izboru revizorske kuće donio je Savjet RTCG 30. decembra 2021. godine. Javnost treba da dobije na uvid ugovor o realizaciji revizije koji nije dostupan na web sajtu RTCG iako je to obaveza po članu 26 Zakona o nacionalnom javnom emiteru RTCG. Zakon propisuje da se uvid javnosti u poslovanje RTCG ostvaruje objavljivanjem ugovora koji su predmet javnih nabavki na web sajtu RTCG u roku od 15 dana od njihovog potpisivanja. Pozivamo Savjet RTCG i generalnog direktora da prestanu sa kršenjem zakonskih odredbi i odmah objave ugovor o sprovođenju revizije finansijskog poslovanja za 2021. godinu koji je odavno morao da se nađe na internet portalu RTCG.

Takođe, javnost treba da se upozna sa činjenicama da li je revizor dobio blagovremeno na uvid sve neophodne materijale na osnovu kojih se vrši revizija u skladu sa međunarodnim standardima.

Ukoliko je došlo do nepoštovanja ugovora, javnost treba da se upozna sa sadržajem odluke kojom se raskida ugovor sa revizorskom kućom koja je bila prvorangirana na tenderu.

Takođe, Savjet RTCG je morao nakon raskida ugovora da donese novu odluku o izboru nove revizorske kuće a i da objavi ugovor o sprovođenju revizije sa novim preduzećem.

Predsjednik Savjeta RTCG treba da saopšti javnosti kada je raskinut ugovor sa revizorom koji je, prema riječima članice Savjeta Marijane Camović Velićković, u nacrtu izvještaja dao negativnu ocjenu poslovanja RTCG u 2021.

Pozivamo predsjednika i sve članove/ce Savjeta RTCG da osiguraju zakonitost u radu javnog medijskog servisa i povećaju transparentnost rada jer im je to jedna od ključnih obaveza u vršenju funkcije. Ukoliko nisu u stanju da to urade, pozivamo ih da podnesu ostavke.

Goran Đurović, direktor Media centra