danijela popović

Stekli su se uslovi za razrješenje ombudsmanke RTCG

Media centar smatra da su se stekli uslovi da Savjet RTCG razriješi dužnosti ombudsmanku Danijelu Popović zbog toga što svojim djelovanjem postupa protivno Zakonu o nacionalnom javnom emiteru Radio i Televizija Crne Gore i opštim aktima RTCG.

Vrhunac takvog postupanja desio se odbijanjem posljednjeg prigovora Media centra na izvještavanje TVCG i skandaloznom reakcijom na saopštenje koje je tim povodom izdao Media centar. Prigovor se odnosio na izostavljanje iz izvještaja važnih stavova iz Rezoluciji o Crnoj Gori, koju je 18. oktobra donio Parlament Evropske unije, a koji se tiču nezakonitog izbora generalnog direktora RTCG Borisa Raonića. Skandaloznost se ogleda u tome što ombudsmanka Popović, kako su prenijeli mediji, misli da njen posao “nije da komentariše teme i način na koji se one obrađuju, već da je to stvar procjene uredništva RTCG”.

Ovo pokazuje da ombudsmanka Popović ne zna šta su nadležnosti ombudsmana koje je propisao  Zakon o nacionalnom javnom emiteru Radio i Televizija Crne Gore ili ih ne zna tumačiti, što je jednako nedopustivo. Zakon je, pored ostalog, propisao da ombudsman “prati poštovanje programskih principa RTCG”, što nedvosmisleno upućuje na to da je dužnost ombudsmana upravo da prati da li izbor tema i način njihove obrade odgovara onome što je  zapisano u internom pravilniku o profesionalnim principima i standardima. U tom dokumentu, koji se zove Pravilnik o programskim principima i prfesionalnim standardima, lijepo piše da “informativni programi moraju tačno da prenose događaje, podatke i izjave, omugućavajući gledaocima i slušaocima da sami formiraju stavove. Novinari i urednici su odgovorni ne samo za ono što objave, već i za ono što prešute a od interesa je za javnost.”

U interesu nezakonitog generalnog direktora RTCG Borisa Raonića je bilo da se prešute stavovi Parlamenta EU o njegovom nezakonitom izboru, ali nije bilo u interesu javnosti, a upravo o tome interesu ombudsmanka Popović treba da vodi računa. Postupajući u interesu nezakonitog generalnog direktora, a ne javnosti, ombudsmanka RTCG Danijela Popović je, ponavljamo, postala saučesnica u skrivanju informacija od javnosti, zbog čega je sasvim izgubila kredibilitet i besmisleno je njeno zadržavanje na ovoj važnoj dužnosti.

Skrivanje informacija je nastavljeno i juče u emisiji Dnevnik 2, u kojoj je objavljena  ombudsmankina reakcija na saopštenje Media centra. Iz saopštenja, na koje je ombudsmanka reagovala, samo je citirana polurečenica koja sadrži prigovor o saučesništvu u skrivanju informacija, ali bez navođenja argumenata za taj prigovor, a koji s bazira na činjenici da je TVCG, izvještavajući o Rezoluciji o Crnoj Gori Parlamenta EU, prećutala stavove o nezakonitom izboru generalnog direktora Borisa Raonića.

Zbog novog kršenja profesionalnih standarda, Media centar je danas uputio prigovore Agenciji za elektronske medije i Ombudsmanu RTCG.

Dragoljub Duško Vuković
predsjednik Skupštine Media centra