Vršilac dužnosti direktora RTV Podgorica izabran nezakonito

Media centar poziva Vesnu Radulović, predsjednicu Savjeta RTV Podgorica, da hitno sazove sjednicu Savjeta Gradske RTV i razriješi v.d. izvršnog direktora Vladimira Otaševića jer je izabran suprotno Odluci o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Društva sa ograničenom odgovornošću Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica.

Za vršioca dužnosti izvršnog direktora Gradske TV može biti izabrano lice koje ispunjava uslove propisane Odlukom a koja, između ostalog, predviđa da “za izvršnog direktora Društva može biti imenovano lice koje je državljanin Crne Gore, sa prebivališem u Crnoj Gori, koje ima najmanje VII1 nivo kvalifikacije obrazovanja i najmanje deset godina iskustva sa visokom stručnom spremom, od čega najmanje pet godina na upravljačkim pozicijama u oblastima relevantnim za obavljanje djelatnosti.”

Media centar se obratio RTV Podgorica sa zahtijevom za slobodan pristup informacijama i zatražio dokumentaciju o kandidatima za vršioca dužnosti izvršnog direktora Gradske TV. Do sada smo dobili samo  dokumentaciju za kandidate koji su zaposleni u Gradskoj TV. Nadamo se da će se predsjednica  Savjeta RTV Podgorica, Vesna Radulović potruditi da što prije dobijemo dokumentaciju za preostale kandidate, a među njima i Vladimira Otaševića.

Vladimir Otašević je, prema dostupnim informacijama, javni funkcioner jer je član Nacionalnog Savjeta za brobu protiv korupcije, a Odlukom je propisano da javni funckioner ne može biti biran za izvršnog direktora RTV Podgorica. Nije poznato na koji način Vladimir Otašević ispunjava uslov da ima “najmanje pet godina na upravljačkim pozicijama u oblastima relevantnim za obavljanje djelatnosti” jer nije rukovodio u radio ili tv emiterima. Vladimir Otašević je, prema saznanjima Media cenra, VII 1 stepen kvalifikacije stekao u martu 2022. godine i nema potrebnih 10 godina iskustva sa visokom stručnom spremom.

Sjednica Savjeta RTV Podgorica, koja je bila zatvorena za javnost na predlog predsjednice Savjeta Vesne Radulović, ne otkriva samo lični karakter i nedostatak integriteta članova i članica Savjeta, već i karakter i integritet subjekata koji su ih imenovali  na ovu funkciju.

Nevjerovatno je da predstavnik nevladinih organizacija Zoran Rakočević pristaje da se sjednica zatvori za javnost. Jedini razlog koji objašnjava zašto se predstavnik NVO, koji bi morao da zastupa punu transparentnost, zalagao za isključivanje javnosti je taj što je Rakočevića za člana Savjeta predložila, između ostalih NVO, i NVO “Lupa”, čiji je osnivač upravo Vladimir Otašević. Vjerujemo da je Zoran Rakočević vraćao uslugu Otaševiću. Umjesto da se izuzme iz glasanja zbog sukoba interesa, on je sve uradio da se mimo očiju javnosti izabere onaj koji je njega prethodno podržao da bude izabran za člana Savjeta RTV Podgorica. NVO koje su podržale Zorana Rakoćevića za člana Savjeta RTV Podgorica imaju odgovornost da se oglase i reaguju jer ako budu ćutale pokazaće da su saglasne sa kršenjem propisa u kojima učestvuje onaj kojem su prenijele i svoj kredibilitet.

Sa druge strane, ne iznenađuje previše odnos predstavnika Unije poslodavaca Crne Gore (Vesne Radulović), Saveza sindikata Crne Gore (Tatjana Džudović) i Univerziteta Crne Gore (Tatjana Novović).

Velikom iznenađenju nema mjesta jer su menadžmenti ovih organizacija i institucija u prethodnim godinama bile dokazano lojalne onima koji su na vlasti. Nekad je to bio DPS, a sada je PES. Ovo navodimo iz razloga jer vjerujemo da je cijeli proces imenovanja Vladimira Otaševića politički vođen od najuticajnijeg konstituenta vlasti u Glavnom gradu (PES) jer se samo tako može objasniti kako osoba koja ne ispunjava propisane uslove može biti imenovana takvom većnom na funkciju izvršnog direktora RTV Podgorica.

Vjerujemo da je podrška za imenovanje Vladimira Otaševića politička, a da će menadžment – bivši i sadašnji –  Unije poslodavaca Crne Gore, Saveza sindikata Crne Gore i Univerziteta Crne Gore već nekako naplatiti pružene usluge.

Media centar poziva javno Vasilija Čarapića (odbornika PES-a), Mitra Šušića (odbornika koalicije “Za budućnost Podgiorice”) i predsjednicu Skupštine Glavnog grada Jelenu Borovinić Bojović, da se izjasne u vezi sa sprovedenim procesom imenovanja Vladimira Otaševića.

Odbornici Mitar Šušić i Vasilije Čarapić su bili najaktivniji u pripremi izmjena pravnih akata koji su trebali da dovedu do oslobađanja RTV Podgorica od neprimjerenog političkog uticaja, pa je interesantno da čujemo njihovo viđenje šta se zapravo desilo.

Scenario izbora Vladimira Otaševića neodoljivo podsjeća na nezakoniti izbor Borisa Raonića na funkciju generalnog direktora RTCG.

To što na Gradskoj TV neće uskoro biti nekih propagandista DPS-a (kao što je Tamara Nikčević) ne znači da je kršenje propisa dozvoljeno i da se umjesto dokazanih profesionalaca, poput Andrijane Kadije, postavlaju politički i vjerski podobne osobe bez značajnijih referenci.

Ako aktuelna vlast u Podgorici, predvođena PES-om, ovako zamišlja profesionalizaciju javnih medijskih servisa, onda pokazuje da baštini iste “vrijednosti” kao i DPS, i da promjene sistema i profesionalizacije nema. Sve propise koje je predlagao i predlaže Media centar i druge NVO u cilju profesionalizacije javnih medijskih servisa, u fazi implementacije obesmisle političari vođeni ličnim i partijskim interesima da kontrolišu javne medije.

Goran Đurović, direktor Media centra

Podgorica, 14. decembar 2023. godine