Vlada uvažila predloge NVO i EU i u Zakon o RTCG vratila odredbe kojima se osigurava finansijska nezavisnost javnog medijskog servisa

Media centar pozdravlja odluku premijera Milojka Spajića da uvaži predloge NVO i institucija EU i da se u Zakon o RTCG vrate odredbe kojima se osigurava finansijska nezavisnost nacionalnog javnog medijskog servisa.

Podsjećamo na to da je prije 15 dana Vlada usvojila predlog Zakona o izmjeni zakona o nacionalnom javnom emiteru Radio i Televizija Crne Gore kojim je bilo predviđeno da se iz zakona izbriše garantovani iznos od 0,3% BDP (bruto domaćeg proizvoda) koji se godišnje usmjerava za finansiranje RTCG. Nakon upozorenja domaćih NVO, organizacije Reporteri bez granica i institucija EU, premijer je najavio da će u predlog Zakona o RTCG biti vraćena norma koja garantuje da se godišnje za finansiranje RTCG iz budžeta izdvaja 1,34% tekućeg budžeta države.

Ovaj slučaj treba da bude nauk Vladi da ubuduće ne donosi ishitrene odluke bez konsultacija sa civilnim sektorom i EU institucijama jer se nepotrebno troši energija na popravljanju štete.

Takođe, ishitreni potezi Vlade u neugodan položaj stavljaju resornu ministarku kulture i medija Tamaru Vujović, koja je samo prije nekoliko dana u Skupštini branila prvobitno loše rješenje, jer se postavlja pitanje autorstva predloženog lošeg rješenja koje se sada popravlja.

RTCG mora da ima zakonom osiguranu finansijsku i uređivačku samostalnost kao preduslov za profesionalan i odgovoran rad. Koliko je danas profesionalan RTCG pokazuje i ovaj slučaj u kojem RTCG nije imao hrabrosti da organizuje javnu debatu o izmjenama zakona, koji direktno utiče na smanjenje finansijske samostalnosti i potencijalni direktan uticaj vlasti. Čak je, na žalost, ignorisao vijest o zahtjevu najvažnijih crnogorskih medijskih nevladinih organizacija upućenih premijeru i Vladi ovim povodom.

Odnos Vlade prema RTCG, kao i prema svim drugim segmentima društva, ogleda se kroz kvalitet predloženih zakonskih rješenja, koja treba da nastanu nakon širokog kruga konsultacija i ozbiljnih analiza, a ne na prečac jer pogrešne odluke nose često ozbiljne posljedice koje je kasnije teško popravljati.

Dragoljub Duško Vuković,
predsjednik Skupštine Media centra

Podgorica, 28. decembar 2023. godine