Nezavisnost Rtcg

Cilj mora uvijek biti u zoni onoga što je opšte dobro, odnosno javni interes

Odgovor na reagovanje Tanje Šuković u vezi sa komentarima Media centra na Nacrt programskih planova RTCG za 2021.

Media centar je sa zadovoljstvom primio k znanju informaciju, objavljenu na portalu radija Antena M da je urednica Dokumentarnog programa TVCG Tanja Šuković burno odreagovala na prigovore koje se tiču njenog dijela produkcionog plana nacionalne javne televizije, jer je to pouzdan znak odgovornog preispitivanja valjanosti predloženog za program televizije, u kojoj zarađuje zahvaljujući finansiranju svih građana i građanki Crne Gore.

To što smo prilikom pisanja naših prigovora pogrešno identifikovali Dokumentarni program kao Redakciju, neka nam bude oprošteno, ali se ne možemo složiti sa urednicom Šuković da naše primjedbe na nacrt programsko-produkcionog plana za narednu godinu nijesu suštinske “već isključivo insinuacije i otvorene sumnje u profesionalne namjere urednice Dokumentarnog programa”.

Urednica Šuković bi, kao dugogodišnja profesionalka u medijima, trebala da zna da se prilikom svakog novinarskog posla mora definisati cilj i kome i čemu se želi učiniti korist. Kada je riječ o nacionalnoj javnoj televiziji, onda taj cilj mora uvijek biti u zoni onoga što je opšte dobro, odnosno javni interes i njemu se jedino mora služiti. Način na koji je urednica Šuković definisala svoje ideje za narednu godinu, fokusirajući se na Srpsku prvoslavnu crkvu u Crnoj Gori, jasno svjedoči o tome da njoj nije stalo do javnog interesa i opšteg dobra, nego jedino do kritike isključivo jedne vjerske zajednice, koja njoj i mnogima nije po volji. To, međutim, nije ubjedljiv motiv sa profesionalnog stanovišta, da ne idemo dalje. Ponavljamo, sva važna pitanja na koja se fokusira dokumentarni program TVCG treba posmatrati u odnosu na sve vjereske zajednice.

Urednica Šuković, naravno, ima pravo da podcjenjuje znanje i iskustvo čelnih ljudi iz Media centra, bez obzira na njihove profesionalne biografije. Ima pravo i na to da prigovore i preporuke Media centra nazove pamfletom, ali ona ovim, na njenu žalost, otkriva kako joj kao urednici u nacionalnom javnom mediju, mediju društva, uošte nije stalo do toga šta o njenim planovima i radu to društvo misli. Ona bi, izgleda, bila jedino srećna ako bi njen rad bio hvaljen u kamernoj atmosferi porodično-istmišljeničkog kruga i sigurno je ljuta na menadžment RTCG što je izložio javnoj raspravi njene ideje i planove, pa sada mora da dragocjeno vrijeme troši na osporavanje tamo nekih Duška Vukovića i Gorana Đurovića. Urednica Šuković treba da bude više otporna na krtike i prihvata ih na isti način kao što je nekad prihvatala i pohvale na njen rad od strane današnjih rukovodilaca Media centra.

To što se u nepotpisanom tekstu na portalu radija Antena M Duško Vuković, predsjednik Skupštine Media centra ‘denuncira’ kao “bivši novinar Komunista i još nekih glasila’ shvatili smo kao najavu prijavljivanja istoga za lustraciju, ako nekada do nje dođe. A to što se direktor Media centra Goran Đurović prvo identifikuje kao proizvođač zelene salate, a nakon toga kao bivši član Savjeta RTCG, to bi mogli shvatiti kao skriveni besplatni marketing i na tome smo zahvalni Anteni M. 

Media centar je morao da primijeti činjenicu da se u 2021. godini planira 5 emisija posvećenih SPC kao i 2 epizode emisije “Mehanizam” posvećene korupciji i kriminalu u Crnoj Gori. Ovaj pudatak najbolje odslikava politiku trenutnog menadžmenta i njihov odnos prema ključnim problemima u Crnoj Gori. 

Iskreno žalimo što se i urednica Šuković priključila menadžmentu RTCG u slijeđenju partijskih interesa DPS-a i produbljivanju podjela u Crnoj Gori na identitetskim pitanjima, koje se kontinuirano na javnom servisu jednostrano obrađuju. 

Ne očekujemo od menadžmenta RTCG da razumije što je objektivan pristup obradi tema u odnosu na vjerske zajednice, i to je naprosto tužna slika javnog servisa.

Goran Đurović,
direktor Media centra