Prigovor1

MEDIA CENTAR DOSTAVIO OMBUDSMANU RTCG I AEM-u PRIGOVOR POVODOM ŠIRENJA LAŽNIH VIJESTI NA RTCG

Media centar dostavio je danas Ombudsmanu RTCG i Agenciji za elektronske medije (AEM) prigovor povodom širenja lažnih vijesti na RTCG.

U emisiji Dnevnik 2 od 3. avgusta i na portalu RTCG istoga dana objavljena je vijest o gledanosti sva tri kanala TVCG. Vijest je glasila ovako: “Televizija Crne Gore tokom jula bila je najgledanija TV stanica, pokazuju zvanični podaci o gledanosti. Prvi, drugi i parlamentarni program zbirno su privlačili najviše gledalaca, dok je emisija ‘Dobro jutro Crna Goro’ najgledaniji jutarnji program u zemlji. Time je nastavljen dobar trend koji bilježimo. Nedavno istraživanja snage brenda RTCG koje je sprovela agencija ‘Damar’ pokazalo je da raste povjerenje u javni servis. Takođe, istraživanje Građanske alijanse, kojim su obuhvaćeni manjinski narodi, pokazalo je da manjine od svih radio i TV stanica najviše vjeruju radiju i televiziji Crne Gore”.

Vijest nije sadržala nijedan od onih podataka koji bi, prema Kodeksu novinar/ki Crne Gore trebali da budu navedeni kada se saopštavaju rezultati istraživanja javnog mnjenja (Smjernica 2.5. Kodeksa), a to su broj ispitanika, datum sprovođenja istraživanja, identitet naručioca istraživanja, kao i postavljena pitanja. Neobjavljivanjem navedenih podataka, TVCG je prekršila i profesionalne standarde tačnost, objektivnost, kredibilnost i pravednost, koji su utvrđeni u internom Pravilniku o programskim principima i profesionalnim standardima. Profesionalni standard ‘tačnost’ podrazumijeva, kako piše u Pravilniku, da “prenesena poruka mora da reflektuje tačne činjenice i ne smije navoditi na pogrešan zaključak”. Profesionalni standard ‘objaktivnost’ podrazumijeva, pored ostalog, da “pri izvještavanju treba izbjegavati sve što izaziva razumnu sumnju u objektivnost novinara ili nacionalnog javnog emitera”. Profesionalni standard ‘kredibilnost’ podrazumijeva, uz ostalo, da “informativni programi moraju tačno da prenose događaje, podatke i izjave, omogućavajući gledaocima i slušaocima da sami formiraju stavove”, kao i da su “novinari i urednici (su) odgovorni ne samo za ono što objave već i za ono što prećute a od interesa je za javnost”.

Profesionalni standard ‘pravednost’ podrazumijeva da “sve relevantne činjenice” moraju biti uključene u vijesti ili programske sadržaje.

U prigovorima Ombudsmanu RTCG i AEM-u smo ukazali na činjenicu da je istraživanje sa agencijom Damar sprovedeno u junu i nije se moglo odnositi na gledanost TVCG u julu. Takođe, u tom istraživanju nema podataka o gledanosti tri kanala TVCG pa to istraživanje sigurno nije izvor podataka iako se na njega poziva menadžment RTCG. U javnoj komunikaciji povodom ovog pitanja, na više puta postavljeno pitanje nismo dobili jasan odgovor od strane meandžementa RTCG.

Nadamo se da će Ombudsman RTCG pokazati na ovom primjeru da je samostalan u svom radu i da neće pokleknuti pod pritiskom menadžmenta. Takođe se nadamo da će AEM uspjeti da se u razmatranju ovog prigovora odupre uticaju kojeg generalni direktor RTCG Boris Raonić ima na većinu članova Savjeta AEM-a.

Dragoljub Duško Vuković, predsjednik Skupštine Media