Rtcg

Menadžment RTCG nastavlja da obmanjuje javnost

Reagovanje povodom komentara Menadžmenta RTCG na saopštenje Media centra, objavljenih na portalu RTCG 7. avgusta 2022.

U reagovanju na saopštenje Media centra, menadžment RTCG nije ponovo otkrio izvor podataka, odnosno na osnovu kojeg zvaničnog mjerenja su imali najveću gledanost u julu ove godine, što je i bio povod za naše javno reagovanje. Menadžment je time dodatno potvrdio naše sumnje i navode da šire lažne vijesti. Tim prije jer se gledanost Parlamentarnog kanala uopšte ne prati.

Bilo bi dobro da se iza reagovanja na saopštenje Media centra potpiše njegov autor, ko god da je to, jer to reagovanje sigurno nije pisalo kolektivno tijelo, eufemistički oslovljeno sa Menadžment RTCG u objavi na portalu RTCG. Bilo bi pošteno da javnost zna ko je iz RTCG obmanjuje, tim prije jer su, pouzdano znamo, dokumenta za koja smo kazali da nedostaju na web sajtu RTCG objavljenja tek nakon našeg saopštenja.

Menadžment RTCG je, dakle, obmanuo javnost tvrdnjom da se na web sajtu nalazi nešto čega nije bilo u momentu slanja našeg saopštenja. Nakon saopštenja Media centra, na web sajtu RTCG su postovani izvještaji o realizaciji programskih planova za 2021. i izvještaj o istraživanju javnog mnjenja, koga je i sada pretragom lakše otkriti na web stranici OEBS-a, nego na web sajtu RTCG.

Podaci iz konačno na web sajtu RTCG objavljenog istraživanja iz juna ove godine govore u prilog onome na šta ukazuje Media centar – aktuelni generalni direktor RTCG Boris Raonić se nakon godinu dana direktorovanja jedva primakao rezultatu bivšeg generalnog diektora Rada Vojvodića iz 2013, kada je povjerenje u TVCG bilo 26%

Godina Povjerenje u RTCG General direktor RTCG

2011 18% Branko Vojičić

2012 26% Rade Vojvodić

2013 26% Rade Vojvodić

2016 29,7% Rade Vojvodić

2017 30.0% Andrijana Kadija

2018 (Mart) 31% Andrijana Kadija

2018 (Decembar) 22.5% Božidar Šundić

2019 22.7% Božidar Šundić

2020 19% Božidar Šundić

2021 Nije rađeno Boris Raonić

2022 25% Boris Raonić

Ne treba gospodina Raonića da boli to što nije bolji od Andrijane Kadije i Vladana Mićunovića, koji su u martu 2018. godine (usred države “zarobljenih institucija”), doveli RTCG na prvo mjesto po povjerenju građana. Nijesu reforme u RTCG počele od Raonića, koji je za godinu dana mandata izvršio više od 40 izmjena u Aktu o sistematizaciji. Suštinske promjene su započete u 2017. i 2018, kada je dvojac bez partijskih kormilara (Kadija-Mićunović) vodio nacionalni medijski javni servis.

Ostajemo pri mišljenju da je metodologija sabiranja podataka gledanosti različitih kanala Javnog medijskog servisa besmislena i gruba manipulacija, bez obzira na to što se menadžment RTCG pozvao na autoritet Evropske radiodifuzne unije (European Broadcasting Union – EBU).

“Otvorenost prema konstruktivnom dijalogu, saradnja sa međunarodnim institucijama i primjena evropskih standarda predstavljaju granične vrijednosti okvira unutar kojeg djeluje nova uprava RTCG. Nemamo namjeru da se vraćamo unazad u lokalne neozbiljne rasprave o partijskim i klanovskim interesima, koji su kolektivno ugroženi ovim promjenama”, istakli su iz Menadžmenta RTCG.

O tome koliko su RTCG i aktuelni generalni direktor Raonić otvoreni za sugestije i kritike govori podatak da su skoro sva kritički intonirana saopštenja Media centra na račun nove uprave bila ignorisana od urednika. Koliko im je stalo do uvažavanja mišljenja drugih i poštovanja vlastitih programskih principa i profesionalnih standarda govori, recimo, to što nastavljaju da, suprotno svojim internim aktima, na portalu objavljuju problematične ankete, na šta im je Media centar svojevremeno skrenuo pažnju.

Oko politizacije RTCG govore podaci koje smo već mnogo puta ponovili i nastavićemo da to činimo, potpuno uvjereni da time doprinostimo istinskom reformisanju RTCG u medijski javni servis: jedan član Savjeta RTCG je izabran nezakonito, generalni direktor Raonić je izabran nezakonito, direktorica TVCG je izabrana nezakonito.

Dragoljub Duško Vuković

predsjednik Skupštine Media centra