Multimedia Video Wall Television2

Milatovića favorizovale komercijalne televizije

Presjek monitoringa izvještavanja pet nacionalnih televizija o izbornim aktivnostima uoči drugog kruga izbora za predsjednika Crne Gore

Četiri komercijalna televizijska emitera sa nacionalnom pokrivenošću su uglavnom korektno pokrivala kampanje kandidata između prvog i drugog kruga izbora za predsjednika  Crne Gore u svojim centralnim informativnim emisijama, pokazuje presjek monitoringa koji je radio Media centar. TVCG, nacionalni javni emiter, je kampanju oba kandidata (Mila Đukanovića i Jakova Milatovića) pokrivao na istovjetno korektan način.

Media centar konstatuje da nije bilo kršenja internih pravilnika emitera o praćenju predizborne kampanje,  ali i da se vidjela jasna uređivačka politika i odnos prema predsjedničkim kandidatima.

Media centar je pratio centralne informativne emisije TV Vijesti, Prva TV, Nova M i Adria TV, te  TVCG od 22. do 31.marta, dakle iste emitere kao i tokom kampanje za prvi krug izbora, održanih 19. marta.

Televizije Prva i Adria, koje su prethodno favorizovale kandidata Demokratskog fronta Andriju Mandića, to su između dva izborna kruga činile kandidatu Pokreta Evropa sad Jakovu Milatoviću, koga je javno podržao Demokratski front. To favorizovanje je, u slučaju Prve TV, bilo znatno manje i po obimu i po vrijednosnoj profilaciji priloga.

Analiza izvještavanja Prve TV uoči prvog kruga izbora pokazala je da je objavljeno 20 priloga u kojima je o predsjedničkom kandidatu Andriji Mandiću govoreno pristrasno afirmativno. Između dva izborna kruga, Prva TV je objavila samo tri priloga, od koji su dva bila afirmativno pristrasna, a jedan kritički pristrasan u korist predsjedničkog kandidata Jakova Milatovića.

Adria TV je predsjedničkog kandidata favorizovala prvenstveno kroz izbor gostiju (sedam) u studiju koji su analizirali izborni proces.

Nova M je bila uravnotežena u pokrivanju izborne kampanje oba kandidata, a kritički objektivna u analitičkim prilozima.

Televizija Vijesti je, kroz novinarske priloge, stavljala do znanja da je njen favorit predsjednički kandidat Milatović, ali je jednak prostor u izbornim blokovima dobijao i kandidat Demokratske partije socijalista Milo Đukanović.

Svaka od monitorovanih televizija je imala posebno označenje izborne blokove unutar centralnih informativnih emisija, ali su u tim blokovima objavljivani i novinarski prilozi i oni koji nesumnjivo spadaju u politički marketing. U slučaju Adria TV, početak izbornog bloka bio je jasno i uredno označen, ali ne i njegov završetak. Prva TV na samom početku monitorovanog perioda nije označavala izborni blok, iako je imala priloga koji su se ticali izbora.

Kao i ranije, nijedna od televizija nije označavala priloge koji pripadaju političkom marketing, ostavljajući publici da sama prepozna šta je šta. Takođe nije navođeno da li su televizijske ekipe izvještavale sa organizovanih predizbornih događaja ili su emiteri dobijali gotove priloga iz izbornih štabova predsjedničkih kandidata.

Na ovaj problem smo ukazali u analizi pokrivanja izborne kampanje uoči drugoga kruga i, s tim u vezi, dali određene preporuke, koje nijesu uvažene.

Media centar će nakon održavanja drugog kruga izbora objaviti kompletne rezultate monitoringa centralnih informativnih emisija pet televizija sa nacionalnom pokrivenošću.

U ime Media centra,

Dragoljub Duško Vuković,
predsjednik Skupštine Media centra