Tv Budva

Lokalni javni mediji da budu istinski u službi građana/ki

Media centar (MC) je krajem aprila i početkom maja realizovao osam radionica za urednike i novinare lokalnih javnih radio i televizijskih emitera u sklopu projekta “Za bolje izvještavanje lokalnih javnih emitera u Crnoj Gori” koji realizuje od oktobra 2022. do oktobra 2023. godine uz podršku Ambasade SAD u Podgorici.

Radionice su održane u Baru, Budvi, Kotoru, Herceg Novom, Beranama, Nikšiću, Rožajama i Pljevljima, a u njima su učestovali urednici i novinari pet lokalih javnih televizija (Budva, Herceg Novi, Nikšić, Rožaje, Pljevlja) i šest lokalnih radio stanica (Bar, Tivat, Kotor, Danilovgrad, Berane, Andrijevica).

Tv Rozaje

Na radionicama koje su vodili Goran Đurović i Dragoljub Duško Vuković, direktor MC  i predsjednik Skupštine MC, predstavljeni su rezultati dva istraživanja koja je MC sproveo krajem 2022. godine, što je poslužilo kao predložak za razgovor o tome kako je moguće poboljšati kvalitet novinarstva u tim medijima i tako učiniti da oni budu što više istinski u službi građana i građanki u lokalnim zajednicama.

Istraživanja koja je sproveo MC odnosila su se na kvalitet informativnih programa lokalnih javnih emitera, odnosno na pitanje povjerenje građana i građanki u te medije, što je dio projekta čiji je opšti cilj poboljšanje kvaliteta izvještavanja lokalnih javnih emitera u Crnoj Gori. Oba istraživanja su pokazala da su lokalni javni emiteri potrebni lokalnim zajednicama, koje u njih imaju mnogo veće povjerenje nego što je ono koje građani/ke imaju u RTCG, nacionalnu javnu radio- televiziju.

Na radionicama su predstavljeni alati za unapređenje profesionalnih standarda u radu lokalnih javnih emitera i mogućnosti za uspostavljanje bolje saradnje lokalnih javnih emitera sa građanima. Urednicima i novinarima lokalnih javnih radio i televizijskih emitera predstavljeni su pravilnici o profesinanim standardima, forme za podnošenje prigovora na rad javnih emitera i pravilnici o radu komisija za prigovore građana a sve u clju podsjećanja na profesionalne obaveze i odgovornost prema građanima koji su ključni partneri javnih lokalnih emitera.

Na radionicama su analizirani primjeri najčešćih profesionalnih propusta u cilju ujednačavanja prakse.

MC nastavlja realizaciju projekta “Za bolje izvještavanje lokalnih javnih emitera u Crnoj Gori” kako bi bio ostvaren njegov specifičan cilj, a to je unaprijeđenje učešće građana/ki u kreiranju programskih sadržaja i kontroli primjene profesionalnih standarda u izvještavanju.

U ime Media centra,

Goran Đurović, direktor Media centra