TVCG – ekskluzivnost bez profesionalnog razloga

Televizija Crne Gore, nacionalni javni emiter, je nenajavljeno počela da objavljuje seriju (?) ekskluzivnih intervjua sa optuženima za ozbiljna krivična djela. Kažemo seriju jer smatramo da nema logike ekskluzivno intervjuisati samo optuženog biznismena Duška Kneževića, a izostaviti mnoge druge optuženike koji bi mogli da štošta ekskluzivno podijele sa gledateljstvom nacionalne javne televizije.

Sigurni smo, ipak, da od takve serije neće biti ništa, pa je tim intrigantnije čime je to pritvorenik Knežević zadužio naciju da ga TVCG posjeti u Spužu i proćaska sa njim.

Ovo intervjuisanje bi, možda, imalo smisla s profesionalne tačke gledišta da je optuženi Knežević ponudio nešto više od bajatih priča kojima već dugo zasipa crnogorski medijski prostor. Ovako, ispalo je da je nacionalna javna televizija poslužila za ekskluzivnu medijsku promociju jednog optuženika i na indirektan način sugerisala gledateljstvu kako je riječ o nekome ko zaslužuje posebnu pažnju i simpatije.

Imajući u vidu da vidljivog profesionalnog razloga za ovaj eksluzivni intervju nije bilo, valjalo bi da se uredništvo TVCG potrudi i javnosti otkrije šta ih je motivisalo na ovo pregnuće. Zapravo, ispravnije je pitati ko ih je nagovorio na ovo profesionalno neuračunljivo pregnuće, kojim su još jednom pokazali da su povodljiviji za mišlju i voljom političkih mentora nego za voljom javnosti i njenim pravom da zna.

Neprofesionalni ispadi, poput ovog intervjuisanja optuženika Kneževića, ne samo da odudaraju od duha usvojenog Programsko produkcionog plana RTCG za ovu godinu, nego najavljuju dalju tabloidizaciju nacionalne javne televizije u susret problematičnom zakonu koji će joj omogućiti da u udarnom terminu od 20.00 do 22.00 sata objavljuje reklame. Što više ekskluzivnih intervjua tipa ovog sa optuženikom Kneževićem, to će TVCG biti privlačnija oglašivačima, ali će, na žalost, sve manje ličiti na istinski javni medijski servis građanki i građana Crne Gore.

Dragoljub Duško Vuković
predsjednik Skupštine Media centra